Calendar înscriere în învăţământul primar. Potrivit calendarului anunțat de ministrul Educației, Ligia Deca, cererile de înscriere în învățământul primar vor putea fi depuse în prima etapă în intervalul 11 aprilie – 14 mai.

Conform calendarului, în perioada 14-17 mai se va efectua procesarea cererilor-tip de înscriere și repartizarea copiilor la școala din circumscripție.

Între 20 și 27 mai, se va procesa cererile-tip pentru solicitarea înscrierii la o altă unitate de învățământ decât școala din circumscripție, pe baza locurilor disponibile.

Calendar înscriere în învăţământul primar. Când se fac înscrierile

La data de 28 mai, se va efectua repartizarea la școala din circumscripție a copiilor ale căror părinți au solicitat inițial înscrierea la o altă școală. Este vorba cei care nu au fost admiși din lipsă de locuri și care au optat ulterior pentru înscrierea la școala de circumscripție.

Pe 29 mai, vor fi publicate listele cu candidații înmatriculați și numărul de locuri rămase disponibile.

Înscrierile în cea de a doua etapă vor fi desfășurate în intervalul 31 mai – 7 iunie.

elevi, teme, scoala
Copii incep scoala/SURSA FOTO: Dreamstime

Calendar înscriere în clasa pregătitoare

În ceea ce privește înscrierea în clasa pregătitoare, acesta este programată în perioada 11 aprilie – 14 mai.

În clasa pregătitoare pot fi înscriși următorii, potrivit Ministerului Educației:

  • Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2024, inclusiv.
  • Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2024, pe baza unei recomandări pentru înscrierea în învățământul primar eliberată de unitățile de învățământ cu nivel preșcolar sau pe baza evaluării efectuate de
  • Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională – CJRAE/CMBRAE, după caz.

Evaluarea CJRAE/CMBRAE se adresează următoarelor categorii de copii:

  • Copiilor care nu au frecventat grădinița.
  • Copiilor care s-au întors din străinătate.

Actele necesare pentru cei care vor merge la grădiniță

Perioada și locul evaluării copiilor sunt următoarele:

  • Evaluarea copiilor de către CJRAE/CMBRAE este programată în intervalul 28 martie – 10 aprilie 2024.
  • Evaluarea se desfășoară atât la sediul CJRAE/CMBRAE, cât și în diverse centre din județ/municipiul București, cu accent pe grădinițe.

Pentru copiii care au frecventat grădinița, sunt necesare următoarele:

  • Înregistrarea cererilor transmise/depuse la unitățile de învățământ cu nivel preșcolar pentru obținerea recomandării de înscriere în clasa pregătitoare.
  • Eliberarea/transmiterea către părinți de către unitatea de învățământ cu nivel preșcolar a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz.

Pentru copiii care nu au frecventat grădinița sau au revenit din străinătate, sunt necesare următoarele:

  • Înregistrarea de către CJRAE/CMBRAE a cererilor de evaluare, depuse/transmise de părinți pentru copiii care îndeplinesc condițiile prevăzute în metodologie.
  • Planificarea de către CJRAE/CMBRAE a organizării evaluării și afișarea/comunicarea programării pentru participarea la evaluare.
  • Desfășurarea evaluării copiilor de către CJRAE/CMBRAE.
  • Eliberarea/transmiterea către părinți de către CJRAE/CMBRAE a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz.
  • Soluționarea de către Comisia județeană/a municipiului București de înscriere a copiilor în învățământul primar a situațiilor excepționale care necesită amânarea înscrierii.