Hidroelectrica a sesizat organele competente, în urma suspiciunilor identificate de Curtea de Conturi

Precizări de la Hidroelectrica, în urma anunţului de astăzi privind controlul Curţii de Conturi şi sesizarea înaintată Parchetului.

Este vorba despre misiunea de audit privind „Controlul situaţiei, evoluţiei şi modului de administrare a patrimoniului public şi privat al statului, precum şi legalitatea realizării veniturilor şi a efectuării cheltuielilor”.

Totul a avut loc între între 28 februarie şi 7 iulie 2022. Cercetările au vizat perioada 2019-2022.

Hidroelectrica a transmis, luni seară, că au fost sesizate organele competente atunci când au existat suspiciuni. Au fost făcute toate demersurile legale necesare, atât pe parte penală, cât şi civilă.

„Facem precizarea că, încă din timpul auditului, acolo unde au existat suspiciuni, pe aspectele identificate de Curte, Hidroelectrica a sesizat organele competente, făcând toate demersurile legale necesare, atât pe parte penală, cât şi civilă.

În situaţia în care Hidroelectrica va identifica şi alte cazuri de neconformităţi, societatea va lua intern măsurile care se impun sau, în funcţie de natura celor constatate, se va adresa autorităţilor competente, după caz”, au precizat reprezentanţii Hidroelectrica.

Curtea de Conturi a admis unele contestaţii ale companiei de stat

Compania de stat afirmă că au existat şi anumite contestaţii depuse la raportul Curţii de Conturi. Instituţia le-a admis pe unele dintre acestea.

„Prin decizia nr. 6 din 12.08.2022, emisă ca urmare a redactării raportului de control nr. 78509/07.07.2022, Curtea de Conturi a dispus 13 măsuri corective referitoare la perioada auditată. În conformitate cu procedurile interne ale Curţii de Conturi, Hidroelectrica a depus contestaţii, o parte dintre acestea fiind admise de către instituţia în cauză”, transmite Hidroelectrica.

Cât despre restul de măsuri rămase în vigoare, Curtea de Conturi a fost informată în termenul legal stabilit cu privire la îndeplinirea acestora, adaugă reprezentanţii celei mai profitabile companii de stat.

Hidroelectrica dă asigurări că are un „angajament ferm pentru transparenţă instituţională în faţa cetăţenilor şi a autorităţilor”. Compania acţionează „cu responsabilitate şi onestitate în ceea ce priveşte administrarea resurselor publice şi private”, se mai arată în comunicatul de luni seară.

A fost sesizat sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1

Reamintim că luni, 30 octombrie, Curtea de Conturi a transmis că s-au descoperit fapte care au dus la prejudicierea patrimoniului Hidroelectrica. Următorul pas a fost sesizarea procurorilor.

Totuşi, raportul nu poate fi făcut public în prezent. Acesta se află acum la dosarul cauzei.

„Întrucât în raport au fost consemnate fapte susceptibile de a fi fost săvârşite cu încălcarea legii penale, având drept consecinţă prejudicierea patrimoniului societăţii, în temeiul art.33 alin (4) din Legea nr. 94/1992 (privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi – n.r.) coroborat cu punctul 241 litera a) din Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice Curţii de Conturi, precum şi valorificarea actelor rezultate din aceste activităţi, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea l nr. 547/ 24.07.2014 (în vigoare la momentul realizării misiunii) şi în baza Hotărârii plenului Curţii de Conturi nr, 580/5.10.2023, instituţia noastră a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti”, a transmis Curtea de Conturi pentru news.ro.