Nereguli la Hidroelectrica! Curtea de Conturi a sesizat Parchetul

Nereguli la cea mai profitabilă companie de stat din România, Hidroelectrica. Totul a fost sesizat în urma unui control al Curţii de Conturi, realizat în 2022.

Misiunea de audit de conformitate a avut loc între 28 februarie şi 7 iulie 2022. Perioada vizată de acest control a fost 2019-2022. Tema misiunii Curţii de Conturi a fost „Controlul situaţiei, evoluţiei şi modului de administrare a patrimoniului public şi privat al statului, precum şi legalitatea realizării veniturilor şi a efectuării cheltuielilor”.

Oficialii Curţii de Conturi au transmis că s-au descoperit fapte care au dus la prejudicierea patrimoniului Hidroelectrica. Următorul pas a fost sesizarea procurorilor.

Totuşi, raportul nu poate fi făcut public în prezent. Motivul: acesta se află la dosarul cauzei.

„Întrucât în raport au fost consemnate fapte susceptibile de a fi fost săvârşite cu încălcarea legii penale, având drept consecinţă prejudicierea patrimoniului societăţii, în temeiul art.33 alin (4) din Legea nr. 94/1992 (privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi – n.r.) coroborat cu punctul 241 litera a) din Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice Curţii de Conturi, precum şi valorificarea actelor rezultate din aceste activităţi, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea l nr. 547/ 24.07.2014 (în vigoare la momentul realizării misiunii) şi în baza Hotărârii plenului Curţii de Conturi nr, 580/5.10.2023, instituţia noastră a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti”, se arată într-o precizare a Curţii de Conturi pentru news.ro.

Nu este pentru prima oară când Curtea de Conturi găseşte probleme la compania de stat

Reamintim că, în 2021, un raport al Curţii de Conturi indica nereguli legate de facturare. S-a vorbit şi despre „cheltuieli neeconomicoase” de circa 158.000 de lei. Era vorba despre contravaloarea unor servicii de întocmire de studii de oportunitate pentru un număr de opt imobile (baze sportive, de agrement, de odihnă şi tratament) din patrimoniul companiei. Acestea fuseseră achiziţionate în cadrul unui contract de prestări servicii încheiat în anul 2019.

Tot în raportul din 2021, s-au indicat cheltuieli nejustificate de 60.000 de lei. Era vorba despre chiria aferentă unui spaţiu comercial închiriat în vederea înfiinţării unui punct de informare regională în judeţul Giurgiu. De la data închirierii nu s-a valorificat dreptul de folosinţă al spaţiului închiriat. Hidroelectrica a continuat să întreprindă demersuri în vederea amenajării spaţiului şi elaborării documentaţiei pentru obţinerea autorizaţiei privind amenajarea spaţiului.

Au fost sesizate nereguli şi cu privire la despăgubiri stabilite de instanţele de judecată. Pentru acestea, au fost efectuate plăţi în sumă de 3.191.000 de lei, însă nu au fost apoi urmărite în vederea recuperării.

Raportul Curţii de Conturi a indicat 20 de contracte-cadru de furnizare a energiei electrice către persoane juridice în cazul cărora nu s-au respectat clauzele contractuale.

Mai exact, Hidroelectrica nu a facturat lunar cantităţile de energie electrică livrate, cantitatea livrată fiind facturată ulterior consumului, după câteva luni sau nefacturată. Totul se întâmpla în ciuda faptului că, lunar, compania de stat primea de la operatorii de distribuţie situaţia consumurilor de energie electrică pe fiecare loc de consum.

„Astfel, s-a constatat faptul că o cantitate de 9.198.090,48 KWh de energie electrică livrată, în valoare de 8.074 mii lei, nu a fost facturată şi TVA în valoare de 1.289 mii lei nu a fost înregistrată”, se mai preciza în raportul din 2021 al Curţii de Conturi.

În plus, nu s-au recuperat prejudicii în valoare de 12.324.000 de lei, constând în contravaloarea energiei electrice livrate şi neachitate de alţi clienţi deveniţi rău platnici.