Potrivit unui comunicat al companiei, Camera de Comerț și Industrie a emis „Avize de existență a cazului de forță majoră” în toate contractele de furnizare a energiei electrice încheiate de Hidroelectrica.  Această clauză va deveni efectivă pentru toate cele 23 de contracte ale societății.
De asemenea, pentru cele șase contracte, încheiate pe bursa OPCOM la 31 iulie 2012 și care intră în vigoare în 10 august 2012, a fost depusă documentatia pentru obținerea avizelor de forță majoră. Hidroelectrica a fost obligată să activeze clauza de forță majoră, din cauza scăderii accentuate a debitelor pe Dunăre și pe principalele râuri interioare, având în vedere și prognozele hidrologice nefavorabile pentru următoarele luni.
Luna iulie 2012 a avut cele mai ridicate temperaturi înregistrate în ultimii 60 de ani și valori hidrologice scăzute în toate sectoarele amenjate ale Hidroelectica.
Față de producția bugetată pentru această lună, de 1100 Gwh, Hidroelectrica va realiza, în actualele condiții hidrologice, o producție de doar 700 GWh, reprezentând un minim istoric de la înființarea societății până în prezent.
Deși compania a denunțat contracte bilaterale încheiate cu EuroPec, Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie, EFT AG, EFT România și Energy Holding, însumând o cantitate de 6500 GWh anual, totuși obligațiile contractuale aferente lunii august totalizează 926 GWh, cu mult peste producția estimată, ceea ce ar fi condus în situația neactivării clauzei de forță majoră la cumpărarea de către Hidroelectrica a deficitului de producție de pe piața liberă la prețuri net superioare prețului din contractele bilaterale și de pe piața reglementată.
Pentru prima dată în ultimii zece ani, energia livrată pe piața reglementată (la un preț de 71 lei / MWh, față de un preț de cost de 125 lei / MWh), reprezintă peste 50% din producția realizată, cu un impact major negativ asupra indicatorilor financiari ai societății.
Ca urmare a activării „Clauzei de forță majoră” în cadrul contractelor comerciale de vânzare  a energiei electrice, compania va reduce livrările de energie, proporțional cu reducerea producției. Hidroelectrica va livra întreaga producție proprie, proporțional, pe toate contractele aflate în derulare, folosind o „ Cheie Matematică Unică Orară”.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica, EURO INSOL, asigură toți partenerii comerciali ai societății de menținerea pe o perioadă cât mai scurtă posibil a clauzei de forță majoră. Livrările urmează să fie reluate conform obligațiilor contractuale imediat ce condițiile hidrologice vor reveni în parametrii care să permită atingerea unui nivel normal al producției.