'Procesul de vânzare a microhidrocentralelor deţinute de către Hidroelectrica S.A. a continuat cu o nouă licitaţie publică cu strigare, care s-a desfăşurat în zilele de 23 şi 24 ianuarie 2014, în cadrul cărora s-au vândut două pachete de active, la o valoare totală de 11.236.500 lei (circa 2,5 milioane euro). Pentru pachetul care grupează microhidrocentralele Capra 2 şi Capra 3, judeţul Neamţ, ofertantul câştigător este firma ThreePharm SRL din Tg Mureş, iar pentru MHC Barnar, jud Suceava, ofertantul câştigător este firma italiană Idroenergia S.R.L.', au precizat reprezentanţii Hidroelectrica.

La finele lunii noiembrie, Adunarea Generală a Acţionarilor Hidroelectrica a aprobat a doua etapă a strategiei de valorificare a unor centrale hidroelectrice de mică putere (CHEMP).

Astfel, vor fi scoase la vânzare, prin licitaţie publică deschisă cu strigare, încă 14 microhidrocentrale grupate în 7 pachete de active, preţul total de pornire a licitaţiilor fiind de 46,2 milioane lei (circa 10,4 milioane euro).

În prima etapă, la licitaţia din luna iunie 2013, Hidroelectrica a vândut, cu 46,8 milioane lei (circa 10,5 milioane euro), 14 CHEMP-uri cu o putere instalată de 9,4 MW.

'Prin strategia aprobată, Hidroelectrica şi-a propus să vândă în perioada 2013-2014 un număr total de 88 de microhidrocentrale, reprezentând sub 1% din puterea totală instalată, deoarece acestea înregistrează în fiecare an costuri de operare şi mentenanţă semnificativ mai mari decât veniturile pe care le generează, iar compania nu are resurse pentru investiţiile necesare, ca să asigure rentabilizarea prin obţinerea de certificate verzi. Este un proces de vânzare transparent şi competitiv, care urmăreşte valorificarea acestor active la preţul pieţei' a declarat Mihail Stănculescu, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, citat într-un comunicat remis de companie în noiembrie

Hidroelectrica este cel mai mare şi cel mai ieftin producător de electricitate din România.

SURSA: Agerpres