"Preţurile pe pieţele internaţionale au scăzut foarte mult şi continuă să scadă mai mult decât preţurile prevăzute în calendarul de liberalizare. Astfel că este un moment prielnic pentru liberalizarea timpurie a pieţei gazelor. Părerea mea este că, odată ajunşi la nivelul de convergenţă a preţurilor, nu se mai susţine un calendar de liberalizare unde există preţuri mai mari decât cele de pe piaţă", a explicat Havrileţ, la o dezbatere pe tema liberalizării pieţei. 

Potrivit acestuia, faptul că încă există preţuri reglementate la niveluri mai mari decât cele din piaţa liberă ar putea fi considerat ajutor de stat pentru producătorii de gaze, ceea ce contravine legislaţiei europene. 

"Dacă preţul reglementat este mai mare, se consideră că dăm ajutoare de stat producătorilor şi am putea ajunge sub incidenţa unor anchete de tip infringement", a completat el. 

Havrileţ a adăugat că este nevoie de o modificare a legislaţiei care prevede calendarul de liberalizare, întrucât preţurile pe piaţă au scăzut mai mult decât se estima la momentul realizării calendarului. 

Oficialul ANRE a adăugat că trebuie reglementată şi existenţa unor consumatori întreruptibili, care să poată fi deconectaţi de la alimentarea cu gaze în perioada de vârf de consum din iarnă, când furnizarea de gaze către populaţie este prioritară. 

"Ar trebui să sprijinim contractele de tip întreruptibil, care să aibă şi elemente prin care să-şi acopere pierderile (în cazul în care aceşti consumatori sunt deconectaţi – n. r.), eventual tarife mai mici de transport. Aşa se procedează şi în alte ţări", a adăugat preşedintele Autorităţii. 

Guvernul a modificat, la finele anului trecut, calendarul de liberalizare a pieţei gazelor. Potrivit noului calendar, preţul gazelor pentru populaţie şi termocentrale va creşte anual cu câte 6 lei în 2016 şi 2017, urmând ca în 2018 calendarul să fie rediscutat. AGERPRES