Potrivit ultimelor informații, Gibraltar are în vedere aderarea la zona Schengen a UE pentru a limita întreruperile cauzate de Brexit. Anunțul a fost făcut de ministrul Fabian Picardo, liderul teritoriului.
Acesta a declarat totodată că nu are „sens” ca Gibraltar să fie îndepărtat de restul Europei, având în vedere locația sa de graniță cu Spania.
De menționat este faptul că, o decizie de aderare la Schengen de către Gibraltar ar putea însemna că toți călătorii din Marea Britanie ar trebui să solicite viza.
De cealaltă parte, UE intenționează să introducă așa-numitul sistem european de informații și autorizații de călătorie din 2021, care ar impune vizitatorilor non-UE în țările Schengen să completeze formularele și să plătească o mică taxă de vizitare.

Spania își dorește un acord

De asemena, un alt lucru care trebuie subliniat e că în urma acordului comercial încheiat joi, 24 decembrie, între Marea Britanie şi UE, premierul spaniol Pedro Sanchez a transmis că Madridul şi Londra vor continua să negocieze un acord asupra teritoriului britanic Gibraltar din Peninsula Iberică.

„Salut principiul acordului dintre UE şi Marea Britanie … Spania şi Marea Britanie îşi continuă dialogul pentru a ajunge la un acord asupra Gibraltarului”, a declarat Sanchez într-un mesaj postat pe Twitter, adăugând că state membre ale UE vor examina în continuare acordul Brexit.

Spania revendică suveranitatea asupra portului de la Marea Mediterană pe care l-a cedat Marii Britanii în 1713 după un război.
Aproximativ 15.000 de persoane fac naveta zilnic din Spania spre Gibraltar, care are o populaţie de 32.000 de locuitori. Portul primeşte, de asemenea, aproximativ 10 milioane de turişti pe an, un sector care reprezintă aproximativ un sfert din economia sa.

Tarife mai mari pentru românii care merg în Gibraltar

Totodată, un alt lucru pe care toți românii trebuie să îl știe este că tarifele de Roaming atât pentru Marea Britanie cât și pentru Gibraltar vor crește de la 1 ianuarie. 

„Pe 1.01.2021, Marea Britanie si Gibraltar ies din zona reglementata SEE, conform acordului de retragere. Zonele de tarifare aplicabile de la aceasta data: Zona2 pentru roaming si Zona1 pentru international https://oran.ge/tarifeRoaming si https://oran.ge/ApeluriInternationale.

Pana la 30 iunie 2021, Orange pastreaza promotional actualele tarife si conditii de consum in Marea Britanie si Gibraltar. Detalii pe https://oran.ge/roaming”, a transmis Orange într-un mesaj în urmă cu doar câteva zile.