Kelly Clements, Înalt Comisar adjunct al agenţiei ONU pentru refugiaţi (HCR) vine cu precizări de ultimă oră. Potrivit acestuia, ONU se așteaptă la încă o jumătate de milion de refugiaţi afgani în 2021, chiar dacă pentru moment nu a fost constatat niciun exod, scrie AFP. Totodată, aceasta a subliniat faptul că acesta ar fi unul dintre cele mai pesimiste scenarii.

„În termeni de cifre, ne pregătim de aproximativ 500.000 de noi refugiaţi în regiune. Este scenariul cel mai pesimist”, a declarat Kelly Clements, Înalt Comisar adjunct al agenţiei ONU pentru refugiaţi (HCR), cu ocazia unei prezentări a Planului regional de pregătire şi intervenţie pentru refugiaţii afgani.

În același timp, oficialul ONU a amintit că peste 2 milioane de afgani au fost deja primiți de Iran și Pakistan, având în vedere că fuga este singura opțiune pe care o au pentru a putea supraviețui.

„Nu uitaţi că mai mult de 2,2 milioane de afgani sunt deja primiţi de Iran şi Pakistan, şi că fuga nu este ultimul gest la care recurg, ci singura opţiune de care dispun oamenii pentru a supravieţui şi de a se bucura de cele mai fundamentale drepturi umane”, a adăugat ea.

Previziune sumbră pentru următoarea perioadă

De menționat este faptul că Iran şi Pakistan primesc alte 3 milioane de afgani, între care numeroase persoane fără acte, potrivit HCR.

Amintim faptul că și la granițele cu România situația începe să devină tensionată. Ministrul bulgar al Apărării anunța joi seară că presiunea crește, iar câteva sute de militari bulgari vor păzi granița sudică pentru a preveni intrarea migranților afgani pe teritoriul țării lor.

”Presiunea de la granițele Bulgariei este în creștere, ceea ce necesită acțiuni din partea guvernului, iar noi vom face exact asta”, a spus Ministrul Apărării.

Potrivit acestuia, misiunea este una de protecție, iar jandarmii dar și poliția de frontieră vor încerca să țină totul sub control.

”Soldaţii vor asigura o misiune de protecţie şi dacă va fi necesar vor asista jandarmeria şi poliţia de frontieră, mai ales pentru construcţia de bariere”, a adăugat acelaşi ministru. Totodată, Ministerul de Interne bulgar a anunţat în acest timp o creştere a numărului migranţilor afgani arestaţi în ultima săptămână pentru că au intrat ilegal în Bulgaria.