O postare pe X (fostă Twitter) cu filmarea respectivă spunea: „ALERTĂ! Aproximativ 500.000 de bărbați se adună în Africa de Nord pentru a se pregăti să intre în Europa … Mass-media tace”. Imaginile respective vin în contextul în care peste 7.000 de oameni din Africa de Nord au debarcat recent în insula italiană Lampedusa, punând autoritățile în dificultate.

Jurnaliștii de la Snopes, dar și de la alte publicații occidentale, au aflat care este adevărul și ce reprezintă, de fapt, imaginile devenite virale, potrivit Yahoo News.

Căutând sursa videoclipului, prin căutarea inversă a imaginilor, s-a observat că acesta nu a fost lansat în septembrie 2023, fiind publicat, de fapt, pe 23 iunie 2023, pe un site îndoielnic, cu legenda următoare: „Situația se înrăutățește. 500.000 de migranți au sosit în Libia în ultimele săptămâni. Se pregătesc să intre în Europa prin apele Italiei. Cei mai mulți sunt din Pakistan”.

În realitate, filmarea prezenta o vastă operațiune de expulzare de migranți ilegali din Libia

Majoritatea imaginilor și legenda asociată au fost publicate inițial de contul italian de extremă-dreapta în limba engleză „Radio Genova”, care pare să fi editat imaginile pentru a le face mai greu de verificat. Jurnalișii de la The Observers au reușit să le depisteze încă din acel moment originea: videoclipul prezenta, de fapt, o vastă operațiune de expulzare a migranților ilegali, efectuată la sfârșitul lunii mai de forțele de securitate libiene, în estul țării.

De altfel, Reuters a publicat un articol pe această temă pe data 4 iunie.

„Forțele din Estul Libiei au expulzat mii de egipteni care se aflau ilegal în Libia în ultimele zile, deportându-i peste granița terestră, în Egipt, au declarat o sursă de securitate egipteană și o sursă de securitate din estul Libiei.

Sursa libiană a declarat că cei 4.000 de migranți au fost depistați de autorități în timpul raidurilor asupra traficanților de persoane, în urma unui schimb de focuri între forțele de securitate și traficanți, toți fiind deportați”, spunea agenția Reuters.

Libia, „punctul de tranzit principal pentru migranți din Africa și Orientul Mijlociu care încearcă să ajungă în Europa”

BBC a publicat un articol similar pe 5 iunie 2023: ”Deportarea egiptenilor din Libia stârnește furie în Egipt. Mii de migranți egipteni au făcut călătoria înapoi din Libia în țara lor, pe jos, după ce . autoritățile libiene au decis să-i deporteze pentru că locuiau ilegal. Autoritățile libiene au găsit mii de imigranți ilegali reținuți în casele și fermele traficanților în timpul unei campanii recente și au luat decizia de a-i expulza în încercarea de de a limita fluxul de imigranți ilegali”.

De asemenea, Associated Press a abordat subiectul la începutul lunii iunie 2023, subliniind că Libia este „punctul de tranzit principal pentru migranții din Africa și Orientul Mijlociu care încearcă să ajungă în Europa”. Mai mult, un cont X al unei rețele media cu sediul în Egipt, @RassdNewsN, a postat un videoclip similar.

„Autoritățile libiene trimit înapoi în Egipt mii de imigranți ilegali, prin portul terestru Amsaed”.

Contrar a ceea ce susținea „Radio Genova”, migranții nu se îndreaptă spre Italia: cei de naționalitate egipteană par să fi fie trimiși înapoi în țara lor de origine. Cât despre ceilalți, ei au fost transferați „la refugiul pentru migranți ilegali din Qanfouda, Benghazi”, ca parte a deportării, scria Libya News 24.

În 2023, filiala libiană a Organizației Internaționale pentru Migrație estima că țara avea în total 706.000 de migranți

Mai mult, cifra de 500.000 de migranți nu pare realistă: în 2023, filiala libiană a Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) estima că țara avea în total 706.000 de migranți. Pe parcursul anului 2022, Italia a primit puțin peste 105.000 de migranți pe teritoriul său, atât persoane care doreau să se stabilească în țară, cât și persoane aflate în tranzit.

Snopes subliniază că nu există nicio dovadă că cei „500.000 de bărbați care se adună pe coasta de nord a Africii” fac pregătiri pentru a invada Europa și America.

Frontex, agenția europeană de pază de frontieră și de coastă, a raportat că întinderea Mării Mediterane dintre Africa de Nord și Italia este una dintre principalele rute de migrație către Europa. În 2022 „numărul celor depistați de autorități în Mediterana Centrală a crescut cu mai bine de jumătate, până la peste 100.000”, evident un număr mai mic decât cei 500.000 menționați în postările virale.