Va fi un val fără precedent din Europa de Vest

Fostul ministru Daniel Funeriu a lansat un avertisment, într-o postare pe conturile de socializare, în care spune, în mod surprinzător, că „România trebuie să se pregătească pentru a primi masiv migranți din Europa de Vest”.

El detaliază și spune că este vorba despre cetățeni germani, francezi, belgieni, olandezi, britanici, dar și români care se află în prezent peste hotare.

„Va fi, în curând, un val fără precedent, mai ales din rândul cadrelor înalt calificate. Cred că trebuie să încurajăm această tendință, care va crește exponențial”, a declarat Daniel Funeriu într-o postare pe Facebook.

Problema migranților ilegali în Spațiul Schengen

Pe de altă parte, o analiză a publicației britanice Daily Mail arată că 11 state membre ale Schengen aplică tot mai multe restricții la frontiere. Din Franța până în Slovacia, din Suedia până în Germania, tările au reintrodus restricții de frontieră, inclusiv verificarea identității, verificarea pașapoartelor, interviurile poliției, punctele de control statice și inspecțiile vehiculelor.

În acest fel, idealul de liberă circulație, fără pașaport, al Schengen este spulberat prin acțiunile a aproape jumătate dintre statele membre ale UE.

Anul trecut, o treime de milion de solicitanți de azil, refugiați și migranți ilegali au reușit să intre în UE prin frontierele sale externe și au putut apoi – în conformitate cu normele Schengen – să călătorească oriunde doreau în interiorul blocului.

Un raport al UE arată că statele care au reintrodus aceste măsuri la granițe cred că ele sunt vitale pentru stoparea fenomenului de infiltrare a teroriștilor. Aceștia vin din Orientul Mijlociu drept migranți. Statele membre ale UE vor și diminuarea presiunii asupra centrelor de primire a azilanților.

Lipsa forței de muncă ar putea fi rezolvată cu migranți

Însă, o analiză publicată de The Economist arată că Europa va avea nevoie de tot mai mulți lucrători străini pentru a satisface nevoile tot mai mari de pe piața forței de muncă. Cu o vârstă medie de 44 de ani, Europa este cu mult peste media din America de 39 de ani.

Conform unei estimări, UE ar trebui să importe 50 de milioane de persoane în următorii 25 de ani doar pentru a-și menține populația stabilă. Pe măsură ce deficitul de forță de muncă se accentuează, țările bogate își vor intensifica competiția în privința aducerii de migranți, și nu numai pentru cei cu înaltă calificare. Europa are o cerere uriașă de îngrijitori, șoferi de camion și tâmplari, de exemplu.

Deși migrația nu poate rezolva dificultățile demografice ale unei țări, ea poate controla ritmul de schimbare a ratei de dependență – raportul dintre persoanele dependente din punct de vedere economic și adulții în vârstă de muncă. Acest lucru este esențial pentru Europa.

„Dacă este bine gestionată situația, migranții care sunt astăzi țapi ispășitori vor fi căutați cu nerăbdare mâine”, spune Amy Pope, director general al Organizației Internaționale pentru Migrație, organismul ONU însărcinat cu migrația.