Situaţia, fără precedent în judeţul Satu Mare, a fost dezbătută vineri în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, scrie publicatia voceatransilvaniei.ro. Prefectul Eugeniu Avram a anunțat abia ieri, la ora 20,30, că furnizarea energiei electrice a fost reluată în întreg orașul, după ce oamenii amenințaseră cu proteste de stradă dacă lucrurile nu se rezolvă.

Angajaţii de la Electrica nu au reuşit timp de două zile să rezolve problema. În seara de Revelion, o avarie majoră a lăsat fără energie electrică jumătate din oraşul Carei. Prefectul Eugeniu Avram a afirmat că este cazul să fie traşi la răspundere cei care nu au fost interesaţi până acum de vechimea cablurilor de alimentare cu energie electrică din Carei, deoarece acesta pare să fie principalul motiv al aparţiei avariilor repetate, arată sursa citată.

Mircea Tămaş, directorul Sucursalei de Distribuţie a Energiei Electrice Satu Mare, aarătat că, după ce avariile înregistrate în seara zilei de 30 decembrie au fost remediate, alte avarii au apărut în 31 decembrie, iar de atunci s-a lucrat încontinuu pentru remedierea acestora: „Azi dimineaţă (vineri, 2 ianuarie), am reuşit să recuplăm la alimentare toată zona afectată prin repunerea în funcţiune a celor 29 de posturi de transformare. Însă, în timp ce mă îndreptam înspre Satu Mare de la Carei, am fost anunţat telefonic că instalaţia a cedat din nou, După intervenţii am reuşit să realimentăm o parte a zonei afectate, iar ceilalţi consumatori sperăm să-i recuplăm la reţea în cursul serii. Muncim fără întrerupere, avem ajutoare inclusiv din Bihor şi Maramureş. Motivele sunt de ordin tehnic, se poate invoca şi sarcina importantă, dar şi nivelul de calitate al acestor instalaţii se pare că lasă mult de dorit”.

De vechimea cablurilor de alimentare cu energie electrică s-a plând și primarul orașului, Eugen Kovacs: „Cablurile sunt deja coapte. Sunt vechi de prin anii 70-80 şi nici atunci nu au fost de cea mai bună calitate. În tot răul e şi un bine, aşa că sper ca măcar acuma să se trezească cine trebuie, şi să înţeleagă că trebuie înlocuite acele cabluri”.