Poscastul HAI Live a început la 12.00 pe canalul de YouTube HAI ROMÂNIA și pe pagina de Facebook evz.ro. Turcescu comentează subiectele zilei alături de Adrian Severin.
Severin a identificat o nouă limbă de lemn
După ce Robert Turcescu a făcut o scurtă trecere în revistă a vocilor de la noi care au crezut propice să afirme că ”românii au fost mai smart decât plonezii” (Lucian Mândruță), discuția a fost preluată de Adrian Severin. Acesta a arătat că deja s-a născut o nouă limbă de lemn, proprie exponenților progresismului în România.
Fostul europarlamentar Adrian Severin a criticat într-un discurs recent ceea ce el a numit apariția unei noi forme de „limbă de lemn”, despre care a spus că reflectă o gândire la fel de rigidă. El a făcut o paralelă cu perioada comunistă, când se discuta intens despre această formulă lingvistică ce trăda o mentalitate blocată. Potrivit lui, noua versiune a acestui fenomen indică un automatism păgubos în gândirea politică actuală.
Severin a făcut referire la discursurile publice care clasifică în mod automat orice candidat neagreat de Bruxelles drept „pro-rus”, indiferent de contextul național. El a menționat exemplul Poloniei, afirmând că, în opinia sa, este absurd să se spună că acolo s-ar fi ales între Europa și Rusia, în condițiile în care întreaga societate poloneză, indiferent de orientarea politică, este profund rusofobă.
Ce este euroscepticismul
Fostul demnitar a subliniat că diferențele dintre euroscepticismul polonez și eurocriticismul românesc sunt semnificative. A explicat că, spre deosebire de România, în Polonia curentele eurosceptice pun sub semnul întrebării chiar structura de bază a Uniunii Europene. Din perspectiva acestora, UE ar trebui să funcționeze doar ca o piață liberă, fără instituții politice comune, fără politici integrate în domenii precum justiția, administrația sau politica externă.
UE trebuie să fie o piață liberă. Punct
Adrian Severin: ”Un alt limbaj de lemn. Încă de pe vremea comuniștilor vorbeam despre limba de lem care dovedește o gândire de lemn. Acum s-a născut o nouă limbă de lemn care arată o nouă gândire de lemn. Un automatism păgubos. Adică, dacă -a câștigat candidatul nostru în Polonia, a câștigat candidatul pro-rus… Care Polonie, în orice variantă am lua, este ruso-sceptică, și asta ca să vorbim frumos. Acolo există o rusofobie profundă. Toate curentele politice din Polonia sunt rusofobe. (…)
Nu putem spune că acolo s-a ales între Europa și Rusia. Desigur că există o mare diferență între România și Polonia. Cei pe care am putea să-i numim suveraniști sunt de fapt eurosceptici. Este mai mult decât eurocriticismul nostru românesc. (…) Euroscepticismul se referă la condiția fundamentală a UE, la este sau trebuie să fie UE. Din punct de vedere al euroscepticilor, UE trebuie să fie o piață liberă. Punct. O organizație interguvernamentală precum OSCE, care să faciliteze o anumită cooperare economică și să organizeze o piață comună unde bunurile și serviciile, capitalurile, să circule liber. Fără structuri politice, fără integrare politică, fără politică administrativă sau de justiție comună. Fără politici comune. Și Polonia care are capacitate economică se simte gata să intre într-o competiție cu alți producători, agenți economici din alte țări ale UE. Dar nu dorește ca UE să exercite o parte din atribuțiile suveranității Poloniei”.