Guvernul promite să realizeze 10.000 km de drumuri judeţene în următorii trei-patru ani, care vor completa reţeaua existentă de 35.000 de km Statul va cheltui două miliarde euro.

Executivul a aprobat miercuri un Memorandum în care este prevăzut să se realizeze în următorii ani 10.000 km de drumuri judeţene. „În acest moment sunt 35.000 km de drumuri judeţene, dar nu toate sunt asfaltate”, a spus ministrul Dezvoltării, Vasile Blaga.
El a precizat că programul guvernamental va demara în 2010 şi va dura trei-patru ani „deşi poate e un termen prea optimist”.

200.000 euro pentru un kilometru de DJ

Guvernul are în vedere cheltuirea a două miliarde euro pentru realizarea celor 10.000 de km. „Calculele au pornit de la faptul că autorităţile publice locale au cheltuit în medie pentru reabilitarea unui kilometru de drum judeţean 200.000 euro. Pentru drumurile de munte costurile vor fi mai ridicate, dar la câmpie se cheltuie mai puţin. Sursele de finanţare încă nu au fost stabilite, Ministerul Finanţelor fiind cel care va trebui să identifice modalităţile de plată. Fie se va apela la credit furnizor, fie la parteneriate public-privat, oricum Ministerul Finanţelor a fost lăsat să negocieze şi să găsească modul cel mai ieftin de finanţare”, a arătat Blaga.