Deţinuţii provin de la închisoarea din Csillag, din apropierea oraşului Szeged, la circa 15 kilometri de principalul punct de frontieră cu Serbia. În total, 335 de deţinuţi, supravegheaţi de 65 de gardieni, sunt aduşi zi de zi cu camioanele şi puşi să lucreze la construcţia gardului. Deţinuţii din Ungaria sunt obligaţi să muncească dacă starea de sănătate le-o permite. La ridicarea gardului participă şi câteva sute de militari. 

El Mundo citează declaraţiile unuia dintre gardieni, identificat drept Laszlo, care spune că deţinuţii au reuşit să avanseze destul într-o singură zi, "dar nu suficient". Gardianul spune că sutele de deţinuţi – mulţi dintre ei condamnaţi pentru tâlhării şi crime – lucrează zi de zi de la 07:00 dimineaţa până la 08:00 seara, când se întunecă. 

Statele vest-europene, precum Franţa şi Germania, au criticat construirea gardului lung de 175 de kilometri şi înalt de 3,5 metri de-a lungul frontierei cu Serbia, însă premierul ungar Viktor Orban spune că gardul este necesar pentru a-i determina pe imigranţi să treacă pe la punctele unde pot fi înregistraţi.

AGERPRES