Declarația premierului a venit după o întrevedere cu Gallina A. Vincelette, director regional al Băncii Mondiale pentru țările din Uniunea Europeană, și cu Anna Akhalkatsi, manager de ţară al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria.

Marcel Ciolacu a cerut sprijinul Băncii Mondiale

„Dorim să avem în continuare susținerea Băncii Mondiale pentru a avansa proiecte majore de investiții, în special în domeniul infrastructurii”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

De asemenea, premierul a subliniat că investițiile în infrastructura feroviară care fac conexiunea cu Ucraina sunt prioritare pentru România. Potrivit explicației oferite de șeful executivului, acestea sunt necesare pentru putea susține tranzitul cerealelor din țara puternic afectată de război, cât și pentru a participa la procesul de reconstrucție.

Există toată deschiderea pentru colaborarea la nivel instituțional

Totodată, Marcel Ciolacu a solicitat Băncii Mondiale să acorde în continuare susținere pentru finalizarea marilor reforme asumate de România prin PNRR, în special reforma pensiilor și cea a salarizării bugetare.

Delegația Băncii Mondiale a subliniat că la nivel instituțional există toată deschiderea pentru colaborarea cu autoritățile române în scopul avansării cât mai rapide a acestor reforme vitale pentru viitorul României.

Sprijinul Uniunii Europene reprezintă o uriaşă oportunitate

Anterior, Marcel Ciolacu a subliniat că îşi va asuma ferm angajamentul de a pregăti în detaliu reformele structurale cheie asumate prin PNRR.

„Guvernul pe care îl conduc este unul al reformelor în domenii cheie, aşa cum ne-am asumat prin Programul de Guvernare, dar şi la nivelul coaliţiei de guvernare. Multe dintre reformele asumate prin PNRR se suprapun cu cele necesare pentru pregătirea aderării României la OCDE.

Avem voinţa să le implementăm şi convingerea că, pentru România, dezvoltarea structurală şi financiară cu sprijinul Uniunii Europene reprezintă o uriaşă oportunitate. Ca prim-ministru îmi voi asuma ferm angajamentul de a pregăti în detaliu reformele structurale cheie, de a analiza impactul lor asupra populaţiei şi de a le implementa etapizat, cu respectarea tuturor constrângerilor bugetare”, a declarat Marcel Ciolacu.

Acest anunț a venit după ce premierul Marcel Ciolacu a coordonat Comitetul Interministerial de Coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) în ziua de 11 iulie.