În luna ianuarie a acestui an, Rusia şi Ungaria au semnat un acord cu privire la construirea a două noi unităţi de către partea rusă la centrala nucleară ungară Paks. Acordul, prevede, între altele, că Rusia va acorda Ungariei un credit de până la 10 miliarde de euro pentru construirea celor două noi reactoare, care vor dubla capacitatea singurei centrale nucleare din Ungaria.

Documentul privind decizia Guvernului de la Moscova a fost semnat luni de către premierul rus Dmitri Medvedev şi publicat joi pe portalul oficial de informaţii juridice. Decretul îi autorizează pe miniştrii ruşi ai Finanţelor, Economiei şi Afacerilor Externe, precum şi compania rusă Rosatom şi banca rusă Vnesheconombank să înceapă negocieri cu Guvernul ungar în vederea pregătirii contractului de împrumut.

Rusia va acoperi 80% din costurile construirii celor două noi reactoare de la Paks. Ungaria poate să tragă din împrumut începând din 2014 şi până în 2025. Compania rusă Rosatom este contractorul general pentru cele două noi unităţi.

Situată la 100 km sud de Budapesta, centrala de la Paks a fost construită în anii '80 de sovietici şi furnizează 40% din necesarul de electricitate al Ungariei. Ţara vecină este dependentă pentru aprovizionarea cu energie de Rusia, de la care primeşte 80% din necesarul de petrol şi 75% din cel de gaze naturale.

SURSA: Agerpres