Nicolae Ciucă: Trebuie identificate şi aplicate cele mai bune practici, cele mai bune măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul agroalimentar

La începutul ședinței de guvern de miercuri, 5 aprilie 2023, premierul României, Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul de la București va aproba un memorandum pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul agroalimentar, ce a fost elaborat în urma întâlnirilor dintre reprezentanţii Executivului şi reprezentanții mediului asociativ din domeniul agroalimentar.

„Au solicitat ca, împreună cu instituţiile statului, să avem un document formal, prin care să se realizeze o conexiune, astfel încât să poată să fie identificate şi aplicate cele mai bune practici, cele mai bune măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul agroalimentar. Întreg acest demers a fost derulat prin cancelaria premierului”, a declarat, miercuri, Nicolae Ciucă.

Potrivit informațiilor transmise de consilierul de stat Gheorghiţă Agafiţei, în baza protocolului, vor fi stabilite obiective anuale, modele de raportare trimestrială, va fi analizat cadrul legal şi va fi sporită interoperabilitatea instituţiilor statului cu mediul privat.

„Demersul a rezultat din dialogul pe care l-am avut cu actorii privaţi din acest domeniu. Încercăm să limităm efectele evaziunii fiscale, profitând de cunoştinţele pe care procesatorii oneşti le au în ceea ce înseamnă piaţa agroalimentară.

În urma acestui protocol vom stabili obiective anuale şi modele de raportare trimestriale şi vom analiza cadrul legal pentru creşterea eficacităţii procedurilor de control şi pentru a diminua evaziunea fiscală, precum încercăm să şi întărim interoperabilitatea instituţiilor statului cu mediul privat”, a explicat Gheorghiţă Agafiţei.

Ce presupune memorandumul pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul agroalimentar?

Conform memorandumului care s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern, evaziunea fiscală în industria agroalimentară „creează prejudicii semnificative bugetului consolidat şi blochează iniţiativele de relaxare fiscală”.

În plus, evaziunea fiscală din industria agroalimentară generează o concurenţă neloială pentru operatorii economici din industria agroalimentară, „afectând şi sabotând” eforturile acestora de capitalizare.

„În mod frecvent evaziunea fiscală este practicată în concurs cu alte abateri de la reguli şi legi, inclusiv cu ignorarea obligaţiilor legale de siguranţa alimentară, astfel încât alimente cu potenţial periculos pentru sănătatea umană pot ajunge pe raftul magazinelor şi pot pune în pericol sănătatea umană în urma consumului”, scrie în acel document.