Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a transmis o scrisoare către publicația Financial Times în care spune că Laura Codruța Kovesi nu ar trebui numită șef al noului Parchet European. Ediția online a Financial Times a publicat intregal scrisoarea lui Tudorel Toader, trimisă miercuri noapte.”Coerciția” în campania anti-corupție din România este titlul documentului prin care Laura Codruța Kovesi este atacată virulent.

„Nu am nimic personal împotrivă, dar din toate probele pe care le-am văzut de la judecători și procurori și alte surse credibile nu ar trebui numită în aceasta funcţie importantă”, a transmis ministrul Justiției, despre Laura Codruța Kovesi. „Doamna Kovesi nu a fost revocată pentru că DNA ancheta politicieni corupți, ci pentru că DNA a încălcat legea, o spune CCR”, a scris Tudorel Toader. Ministrul Justiției a explicat că DNA ar fi făcut, sub conducerea lui Kovesi, 3.420 de dosare unor judecători și procurori și o citează pe judecătoarea Dana Gârbovan, care s-ar fi declarat ”șocată”. Ministrul Toader a explicat că nu este vorba despre dosare propriu-zise, ci despre plângeri depuse pe numele unor magistrați și care sunt obligatoriu de înregistrat. ”Aceste investigații rămâneau de obicei deschise și nu erau niciodată trimise în judecată. Ele erau folosite ca mijloc de presiune asupra judecătorilor”, a scris Tudorel Toader în scrisoarea publicată de Financial Times.
Astăzi, la Bruxelles, se va decide echipa de negociere a PE cu reprezentanții Consiliului UE pentru numirea procurorului-șef european. Decizia se va lua astăzi, în jurul orei 11. Laura Codruța Kovesi s-a situat pe primul loc pe lista de candidați, după audierile care au avut loc în Comisiile CONT și LIBE din Parlamentul European. Tot astăzi, fosta şefă a DNA este aşteptată la Secţia specială de anchetare a magistraţilor, unde a fost citată pentru a fi audiată în dosarul penal deschis pe numele său în urma unui denunţ făcut de Sebastian Ghiţă.