Proiectul Guvernului, care trebuie trecut prin Parlament în acest an, presupune construcţia a 6.990 de locuinţe destinate închirierii până în 2020. Dezvoltarea noului fond locativ va fi realizată de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) pe baza unui împrumut în valoare de 175 mil. euro acordat de Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene (BDCE). Creditul va fi completat cu încă 75 mil. euro, sumă împărţită egal între bugetul primăriilor şi bugetul de stat.

Împrumutul BDCE este acordat pe 20 ani, din care cinci ani perioadă de graţie, la o dobândă de bază egală cu dobânda Euribor la depozitele la 6 luni, plus o marjă, care în situaţiile anterioare s-a situat la maximum 0,5%.

Ţinta acestui program sunt familiile şi persoanele tinere cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, cu venituri sub venitul mediu pe economiei. Accentul se va pune pe cuplurile care au o calificare la nivel liceal sau academic, cum sunt cadrele didactice sau medici, în vederea încurajării stabilităţii forţei de muncă  calificate  şi  evitarea  migrării  acesteia  în  străinătate.

Chiriile practicate de ANL se ridică, în medie, la 150-200 lei/lună, conform informaţiilor Capital.

Până acum, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a beneficiat  de  două împrumuturi, contractate de la BDCE, în  valoare  de  100  mil. dolari şi  respectiv  de  140 mil. euro, pentru construcţia şi reabilitarea de locuinţe sociale pentru persoanele/familiile tinere,  destinate  închirierii.

Locuinţe de serviciu

Guvernul mai are în pregătire un proiect de hotărâre care prevede demararea unui program de construcţie de locuinţe de serviciu cu chirie pentru funcţionarii publici şi angajaţii instituţiilor publice centrale şi locale. Proiectul prevede demararea construcţiei la 8.500 de locuinţe în decurs de cinci ani, la un cost de 500 euro/mp, ceea ce presupune un efort bugetar de circa 285 mil. euro.

Proiectul prevede o sumă medie anuală de 72,4 mil. euro de la bugetul de stat pentru construcţia acestor locuinţe. Pentru primul an este cuprins o sumă de 2 mil. euro. Statul vrea să finalizeze în primii cinci ani 6.500 de locuinţe, care ar urma să fie dezvoltate prin ANL şi îşi propune să contracteze în această perioadă 8.500 de unităţi locative. Calculele guvernului se bazează pe un cost unitar de 500 de euro/mp, inclusiv TVA, aplicat la o suprafaţă construită desfăşurată medie de 81 mp pe apartament.

Achiziţia locuinţelor închiriate

De la începutul crizei financiare și până în prezent, un număr de 1.920 de chiriași ANL au decis să beneficieze de legislația în vigoare referitoare la achiziționarea locuințelor. Din vânzarea acestor locuinţe, în conturile Agenției au intrat circa 37 mil. euro, fonduri care vor fi utilizate la construcția de locuințe noi.

Până în prezent, ANL a dezvoltat peste 36.000 de locuințe la nivel naţional, din care 32.552 de locuințe pentru tineri sunt destinate închierierii, iar restul de aproape 3.500 de unități au fost construite prin credit ipotecar. În baza de date a Agenției sunt înregistrate propuneri ale autorităților publice pentru construirea a peste 87.000 de apartamente.

Numărul de locuinţe ANL cumpărate până acum de chiriaşi