Pe masa Guvernului s-a aflat în ședința de joi o schemă de ajutor tip microgrant pentru IMM-uri fără angajați, PFA artiști dar și cabinete medicale individuale.

Valoarea microgranturilor este de 2.000 euro, echivalentul în lei. Acestă sumă se va acorda o singură dată. Întrebarea următoare este legată de cine va beneficia de ajutorul oferit de Guvern. Este vorba de acele IMM-uri care fac dovada prin situațiile financiare depuse că nu dețin salariați cu contract individual de muncă încheiat conform legii.

O altă categiorie vizează persoanele fizice autorizate care desfășoară activități în domeniul artelor spectacolului, denumiți generic ”artiști”. Termenul de „artist” include autorii, creatorii, performerii și interpreții care lucrează în domeniile: literatură (scriitori, traducători); arte performative și dramatice (inclusiv teatru de păpuși, circ și mime); dans; muzică (compozitori, muzicieni, cântăreți, coruri, aranjori, dirijori etc.); arte vizuale (pictură, sculptură, artă grafică, fotografie, multimedia); massmedia audiovizuale (cinema, televiziune, radio, multimedia interactive), cu activitate independentă.

În plus, de cei 2000 de euro vor beneficia și persoanele fizice autorizate/cabinete medicale individuale din domeniul sănătății, dacă au fost implicate în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19, care nu au beneficiat de stimulentul medical acordat în baza OUG 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență.

Program de susținere a IMM-urilor

De altfel, șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a transmis că Guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – IMM Leasing de echipamente şi utilaje. Dancă spune că plafonul total pentru această schemă este de 1,5 miliarde lei. Dancă a subliniat că aceste finanţări pot fi acordate în funcţie de opţiunea solicitantului cu „avans zero”.

„Este vorba de ordonanţa de urgenţă pentru asigurarea leasingului de echipamente şi utilaje pentru IMM-uri. Această ordonanţă de urgenţă a fost dezbătută în primă lectură în şedinţa anterioară de guvern şi a fost adoptată în forma finală în această seară, cu următoarele prevederi: valoarea finanţării pentru fiecare beneficiar în cadrul acestui program este de 5 milioane de lei, valoarea garanţiilor este de 80% pentru echipamente IT şi în ceea ce priveşte celelalte categorii de echipamente şi utilaje valoarea garanţiei este de 60%. Plafonul total pentru această schemă este de 1,5 miliarde lei”, a transmis Ionel Dancă la finalul şedinţei de guvern.