'Reiau apelul către cei doi co-preşedinţi ai PNL, către doamna co-preşedinte Alina Gorghiu şi către domnul co-preşedinte Vasile Blaga, de a retrage decizia pe care au luat-o de a contesta la Curtea Constituţională Legea bugetului de stat. Eu cred că trebuie să continuăm toate măsurile bune pe care le-am început în 2012, să putem în 2015 să punem în aplicare toate acele măsuri care sunt finanţate din bugetul de stat privind creşterea economică şi repartizarea într-un mod echitabil a beneficiilor economice. Practic, prin contestarea la Curtea Constituţională a bugetului de stat se poate întârzia în ceea ce priveşte aplicarea măsurilor din ianuarie 2015 privind creşterea salariului minim pe economie, măririle salariale pentru cele două categorii de bugetari şi mă refer aici la cei care lucrează în sistemul public de sănătate, cât şi cei care lucrează în sistemul de educaţie. De asemenea, se pot întârzia acele măsuri privind indemnizaţiile sociale, respectiv creşterea cu 42 de lei a alocaţiilor pentru cei 500.000 de copii, creştere pensiei minime sociale de la 350 la 400 de lei, dublarea alocaţiilor de hrană pentru copii la 16 lei şi dublarea alocaţiei de hrană zilnică pentru persoanele adulte care se află în sistemul de protecţie specială, cât şi creşterea cu 16% a indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi', a explicat ministrul Muncii.

Întrebată de ce nu se pot face plăţi din bugetul pe 2014 pentru măsurile din 2015, Rovana Plumb a menţionat că acest lucru nu este posibil, întrucât execuţia bugetară pentru anul viitor prevede mai mulţi bani decât s-a consemnat în anul în curs.

'Bugetul pe 2015 prevede mult mai mulţi bani decât pe cele 12 luni din 2014, în ceea ce priveşte toate angajamentele şi măsurile pe care noi ni le-am asumat. Bugetul de stat pe 2014 împărţit la 12 luni nu ne conferă posibilitatea ca, în ianuarie, să acordăm toate acele majorări pe zona de protecţie socială, cât şi pe zona creşterii salarizării în cele două sectoare importante ale economiei, sectorul educaţiei şi sectorul medical', a spus Rovana Plumb.

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015 a fost aprobat, duminică, de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Parlamentarii au votat bugetul de stat cu 339 voturi "pentru" şi 141"împotrivă".

Ulterior, deputatul liberal Eugen Nicolăescu a informat că grupurile parlamentare ale PNL vor contesta la Curtea Constituţională bugetul de stat pe anul 2015, pe motiv că este neconstituţional. "Avem două argumente: principiul legalităţii şi principiul respectării angajamentelor internaţionale", a explicat Nicolăescu, în plenul Parlamentului.

În replică, premierul Victor Ponta a făcut un apel la responsabilitate, arătând că eventuala contestare la Curtea Constituţională a bugetului de stat pe 2015 va determina amânarea creşterii pensiilor, acordarea subvenţiilor sau reducerea TVA în turism.

Curtea Constituţională va discuta pe 29 decembrie sesizarea PNL privind bugetul de stat pe anul 2015, au anunţat, luni, oficiali ai CCR.

AGERPRES