Ministerul Finanţelor a primit acordul de principiu al Guvernului privind mandatul de negociere cu grupul Renault pentru emiterea unei garanţii guvernamentale de 80% din valoarea împrumutului de 83 milioane euro pe care constructorul auto francez îl va contracta de la BEI pentru centrul tehnic de la Titu, informează Mediafax.

„Suntem în acest moment, în Guvern, cu două proceduri în fază avansată de lucru, în sensul că am dat acordurile de principiu pentru garanţia de la Ford Craiova şi această garanţie pentru Renault, pentru centrul tehnic de la Titu”, a declarat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.

El a arătat că ambele companii trebuie să îndeplinească criteriile prevăzute de legislaţia europeană, respectiv să existe siguranţa că aceste garanţii se recuperează de către statul român şi că ratele pot fi plătite la timp.

„O condiţie pentru acrodarea acestor garanţii este ca societatea respectivă să nu facă parte din niciun proces de restructurare sau procedură falimentară pe care o prevede legislaţia românească sau europeană”, a adăugat premierul.

Grupul Renault a solicitat autorităţilor române ajutoare de stat pentru centrul tehnic RTR de la Titu şi pentru furnizori ai Dacia şi Nissan, precum şi o garanţie de 100 milioane euro pentru un împrumut de la Banca Europeană pentru Investiţii (BEI).

În luna martie, premierul Emil Boc a arătat că între Guvern şi grupul Renault există discuţii avansate pentru găsirea unor modalităţi de colaborare în privinţa centrului de la Titu.

El a precizat atunci că în cadrul european al legislaţiei, România este pregătită să sprijine atât Dacia şi grupul Renault, cât şi alte structuri ale pieţei auto din ţară.

Sursa: MEDIAFAX