"O hotărâre de guvern venită de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale tot pe ordinea suplimentară (…) stabileşte modul în care vor fi restituite sumele de bani donate pentru 'Cuminţenia Pământului'. (…) Au fost corectate astfel lipsurile legislative din 2016 care au făcut ca donaţiile să nu poată fi restiuite până acum", a declarat Barbu, la Palatul Victoria. 

El a precizat că, din informaţiile primite de la Ministerul Culturii, în prezent, o mare parte a donatorilor sunt identificaţi, dar sunt şi cazuri în care aceştia nu au fost identificaţi. 

"Proiectul de hotărâre adoptat astăzi în şedinţa de Guvern vine cu clarificări pentru aceştia. Aşadar, donatorii neidentificaţi vor depune la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale o cerere de restituire a sumelor până la data de 30 septembrie 2018. Adresele de depunere a cererii, care cerere poate fi depusă şi electronic, vor fi făcute publice pe site-ul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. (…) Tot pe site-ul ministerului găsiţi şi modelul cererii, tot acolo va exista şi un ghid privind modul în care se completează şi modul în care se restituie banii donaţi în această subscripţie publică", a explicat Barbu, citat de Agerpres. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, în baza de date a donatorilor se regăsesc persoanele care au donat prin virament, ordin de plată în lei sau dispoziţie de transfer valutar intrabancar şi interbancar, prin intermediul site-ului campaniei 'www.brancusiealmeu.ro' cu plată prin card bancar, transfer bancar electronic, internet banking sau prin sms pentru numerele de telefon active. 

"Deci, toate aceste persoane nu trebuie să facă nimic, îşi vor primi banii automat pentru că ei există în baza de date", a completat el. 

Totodată, a adăugat Barbu, persoanele fizice sau juridice care au făcut solicitări de restituire către Ministerului Culturii anul trecut nu trebuie, de asemenea, să mai facă niciun demers, în condiţiile în care cererile lor conţin date corecte, complete. 

"Pentru donaţiile venite prim sms returnarea se va face fie prin rectificarea facturii sau prin bonusarea numerelor de telefon în cazul cartelelor prepay. Adică, cine a trimis un sms dacă are cartelă prepay i se va suplimenta contul de pe numărul de telefon, dacă este pe abonament la plata facturii va avea această sumă deja în cont şi i se va scădea din plata facturii. Persoanele fizice sau juridice care au donat sume de bani şi care nu doresc restituirea acestora trebuie să-şi exprime această opţiune în mod expres în scris către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale până pe 30 iunie 2018", a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului. 

Întrebat până la ce dată intenţionează autorităţile să restituie banii donaţi pentru "Cuminţenia Pământului", Barbu a precizat că până la 31 decembrie 2018.