Reducerea bugetului, cea mai mare dintre ministerele Guvernului Grindeanu, provine din faptul că noua instituție unește două ministere din Guvernul precedent.

Cu toate acestea, banii alocați construcției de locuințe depășesc cu mult bugetul anului anterior. Ministerul vicepremierului Sevil Shhaideh are propuse la finanțare un număr de 5.300 de locuințe, derulate prin patru programe distincte, pentru care în acest an s-a alocat un buget total de peste 200 mil. euro. Spre comparație, anul trecut au fost cheltuiți aproape 50 mil. euro pentru construcția de locuințe publice.

Programul privind construcția de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, – cel mai important proiect al ministerului – are propus pentru acest an un buget de 127,33 mil. euro, adică circa 8,5% din bugetul total al instituției. În 2016, când prin acest program s-au finalizat circa 600 de locuințe, bugetul cheltuit a fost de numai 34 mil. euro.

Dacă anul trecut, banii destinați acestui program au provenit în mod egal din credite bugetare și credite de angajament, anul acesta peste 78% din buget este atras din credite de angajament.

În cursul anului 2017 se vor continua lucrările demarate din anii anteriori, dar se vor deschide și noi șantiere, astfel că vor fi în curs de execuție circa 2.800 locuințe. Dintre acestea, un număr de 300 locuințe sunt destinate specialiștilor din sănătate, se arată în proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2017.

Guvernul Grindeanu a alocat circa 45,7 mil. euro și pentru noul program privind construcția de locuințe de serviciu. În acest an se intenționează demararea lucrărilor pentru circa 1.000 de astfel de locuințe, care urmează a fi ocupate de funcţionari publici şi angajaţi ai instituţiilor publice centrale şi locale. Și în cazul acestui program, o mare parte din sume provine tot din credite de angajament.

În ceea ce privește construcția de locuințe sociale, sunt propuse la finanţare un număr de peste 1.000 apartamente în diferite faze de execuţie, din care în anul 2017 se estimează finalizarea unui număr de circa 300 apartamente. Banii alocați acestui program sunt de 22,2 mil. euro, dublu față de bugetul cheltuit în 2016.

Guvernul a pus deoparte 8,8 mil. euro și pentru construcția de locuințe sociale destinate chiriașilor evacuați din locuințele retrocedate foștilor proprietari. Prin acest program sunt propuse la finanțare circa 500 de apartamente aflate în diferite faze de execuție, din care în anul 2017 se estimează finalizarea unui număr de circa 170 de apartamente. Bugetul dedicat acestui program este dublu față de cel din 2016.

Un buget identic este alocat de Guvernul Grindeanu și pentru programul de reabilitare termică a blocurilor vechi. Sunt propuse la finanţare un număr de circa 161 blocuri de locuințe formate din 6.700 apartamente în diferite faze de execuţie, din care în anul 2017 se estimează finalizarea unui număr de circa 6.000 apartamente.