O sursă din Partidul Liberal Democrat, care face parte din coaliţia aflată la guvernare, a declarat că înţelegerea dintre bănci şi guvern, numită ‘Proiectul Merlin’, a fost blocată deocamdată, din cauza temerilor că nu ar fi suficient de dure condiţiile privind acordarea bonusurilor.

‘Încă nu s-a ajuns la un acord. Guvernul vrea să facă asta aşa cum trebuie. Până când nu se ajunge la un acord în cadrul guvernului, nu se va face nici un anunţ’, a declarat sursa.

În mod repetat executivul de la Londra a cerut băncilor să împrumute mai mulţi bani pentru micile afaceri, în condiţiile în care economia britanică s-a contractat cu 0,5% în ultimul trimestru al anului trecut comparativ cu trimestrul precedent, potrivit cifrelor preliminare comunicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică.

Această contracţie a Produsului Intern Brut constituie o adevărată surpriză, în condiţiile în care toţi analiştii mizau pe o creştere modestă, chiar dacă una mai mică decât creştere de 0,7% înregistrată în trimestrul al treilea. Aceasta este prima contracţie a PIB-ului înregistrată de Marea Britanie de la ieşirea din recesiune în trimestru patru 2009. Pe ansamblul întregului an 2010, economia britanică a înregistrat o creştere de 1,4 procente, 2010 fiind primul an de expansiune anuală de după 2007.

Ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, a declarat că speră să se ajungă la un acord în problema bonusurilor iar băncile sunt conştiente de aceea ce vrea guvernul să obţină.

‘În timp ce purtăm negocieri cu băncile, sper să putem ajunge la un acord dar trebuie să fixăm foarte clar termenii acestuia’, a declarat la BBC oficialul britanic.
n studiu publicat marţi de Efinancialcareers.com arată că jumătate din bancherii din Marea Britanie şi Statele Unite au primit în 2010 bonusuri mai mari decât în 2009.
SURSA: Agerpres