Deputaţii britanici au adoptat miercuri o moţiune, depusă de opoziţia laburistă, cerând ca estimarea impactului Brexit-ului asupra a 58 de sectoare să devină publică. 

Sectoarele respective – printre care publicitate, agricultură, comerţ, turism, industria farmaceutică, aerospaţială – reprezintă circa 88% din economia Marii Britanii. 

Din cauza caracterului sensibil al studiului, guvernul a refuzat, până la votul de miercuri, să facă public documentul, cu argumentul că aceasta i-ar putea slăbi poziţia în negocierile cu Bruxellesul. 

Cu toate acestea, joi, ministrul pentru Brexit, David Davis, a schimbat tonul, afirmând că a început o discuţie cu preşedintele comisiei parlamentare de resort, Hilary Benn, pentru a se stabili cum poate fi gestionată 'confidenţialitatea documentelor' ce ar putea fi publicate. 

"Vom fi pe cât de transparenţi posibil", a dat asigurări Davis, precizând că "aceste documente nu sunt un fel de mare plan" pentru Brexit. "Sunt date privind reglementările şi pieţele din diferite sectoare, care ne ghidează negocierile", a indicat el, potrivit Agerpres. 

La rândul său, un purtător de cuvânt al guvernului a declarat pentru presă că "nu ar trebui să publicăm ceva care ne-ar putea submina poziţia de negociere, dar, pe de altă parte, respectăm faptul că parlamentul are un rol de jucat în această situaţie şi că a existat un vot ieri seară (miercuri, n.red.)". 

În ce-i priveşte, laburiştii au avertizat împotriva oricărei eventuale "cenzurări" a documentelor de către guvern.