Protest spontan la Casa Județeană de Pensii Harghita

Protest spontan la Casa Județeană de Pensii Harghita. Mai mulţi angajaţi ai Casei Judeţene de Pensii din Harghita au ieşit luni la un protest spontan în faţa sediului instituţiei, exprimându-şi nemulţumirea faţă de planul Guvernului de a reduce sporurile pentru condiţii de muncă dificile.

Participanţii au afişat pancarte cu mesaje prin care subliniau că sporurile reprezintă compensaţii legale pentru efortul depus şi nu privilegii, iar angajaţii caselor de pensii nu sunt responsabili pentru destabilizarea economiei.

„După cum se cunoaşte, toate casele de pensii din ţară au ieşit într-un protest spontan, pentru aceste acţiuni nocive, zicem noi, ale Guvernului. Nu poţi să iei barda şi să tai şi să nu pui nimic în loc. Scade puterea de cumpărare, vom trăi mai rău, muncim în condiţii vitrege. Aceste sporuri nu sunt privilegii, (…) sunt consecinţa unei munci foarte bine făcute şi în condiţii foarte grele. Deci, merităm cu prisosinţă sporurile, nu pot veni guvernanţii şi să lovească tot în noi, în oamenii care muncesc, în loc să îşi ia acasă sinecurile şi să încerce să prosperăm, nu să trăim mai prost”, a declarat Claudia Sere.

bani, salarii, pensii, subventii,ajutor, burse
SURSA FOTO: Dreamstime

Critici dure la adresa Guvernului

Claudiu Sere, reprezentantul local al Sindicatului Naţional al Salariaţilor din Casele Teritoriale de Pensii, a criticat dur măsurile Guvernului, pe care le consideră dăunătoare pentru personalul din sistem.

El a explicat că aceste sporuri sunt justificate de condiţiile dificile în care se munceşte şi de responsabilitatea ridicată a activităţii, nu o formă de privilegii.

Sere a atras atenţia că, în urma reducerii sporurilor, un consilier superior cu grad maxim ar putea pierde în jur de 1.000 lei net lunar, ceea ce ar face ca salariul să fie sub media pe economie, un fapt inacceptabil în opinia sa.

De asemenea, sindicalistul a evidenţiat volumul mare de muncă, amplificat în ultima perioadă de recalculările pensiilor şi dificultăţile tehnice cauzate de nefuncţionarea sistemului informatic dedicat.

„Ideea este că nu ne încadrăm nici la salariul mediu pe economie, după aceste tăieri. (…) Un salariat cu cea mai înaltă gradaţie, cu cea mai înaltă funcţie, va primi mai puţin decât salariul mediu pe economie”, a precizat Sere.

Condiții de muncă dăunătoare sănătății

Protest spontan la Casa Județeană de Pensii Harghita. Un alt aspect semnalat a fost condiţiile grele de muncă, cu dosare vechi, pline de praf, care afectează sănătatea angajaţilor. Claudiu Sere a concluzionat că sporurile acordate sunt pe deplin meritate şi reflectă efortul şi dificultăţile activităţii, iar reducerea lor ar fi o nedreptate gravă pentru cei care lucrează în casele de pensii.

„De asta eu zic că sporurile pe care Casa de Pensii le are, salariaţii le au, sunt binemeritate şi nu sunt privilegii. Sunt consecinţa muncii depuse de colegi”, a conchis Claudiu Sere.

Protest și la Casa Județeană de Pensii Neamț

Timp de două ore, activitatea la Casa Județeană de Pensii Neamț a fost suspendată acum două zile, în semn de solidaritate cu protestul național declanșat de angajații instituțiilor din subordinea Ministerului Muncii. Munca a fost oprită, dar nemulțumirile au fost rostite clar: salarii mici, condiții grele și lipsă totală de susținere din partea autorităților.

Una dintre cele mai aprinse revendicări este eliminarea sporului pentru condiții vătămătoare, o decizie luată fără consultarea angajaților și care, potrivit sindicatelor, lovește exact în cei care susțin funcționarea unui sistem deja fragil. Reprezentanții personalului acuză Guvernul că ignoră dificultățile reale cu care se confruntă funcționarii din domeniu.

Situația este agravată de criza de personal și de volumul imens de muncă. În plină reformă a sistemului public de pensii și cu o digitalizare forțată, angajații sunt puși să facă față schimbărilor legislative continue fără sprijin, fără pregătire adecvată și fără recompense financiare care să motiveze efortul suplimentar.