Guvernul a abrogat legea privind disciplina contractuală, care stabileşte clauzele obligatorii ale unui contract comercial şi impune penalităţi pentru neachitarea obligaţiilor scadente, invocând că actul normativ nu a limitat blocajul financiar, ci, dimpotrivă, a afectat firmele.

Executivul aminteşte că prin promovarea Legii 469/2002 privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei contractuale s-a încercat rezolvarea unor probleme stringente cu care se confruntă firmele, determinate de indisciplina în relaţiile de afaceri şi contractuale.

„Rolul acestui act normativ ar fi trebuit să determine limitarea blocajului financiar şi fluidizarea schimburilor comerciale, însă, prin dispoziţiile sale, scopul actului normativ este deturnat. Legea instituie o normă paralelă în raport cu prevederile dreptului comun în materia obligaţiilor, fără ca edictarea acestui cadru normativ special să fie justificată de un efect favorabil asupra circuitului comercial, în general, şi asupra mediului de afaceri, în special. Totodată, Legea instituie o serie obligaţii în sarcina comercianţilor şi a unor sancţiuni pentru nerespectarea acestora, care reprezintă limitări substanţiale ale libertăţii contractuale”, se arată în proiectul de lege prin care Guvernul abrogă Legea disciplinei contractuale.

Guvernul explică, totodată, că printre argumentele care au justificat abrogarea legii a fost şi necesitatea adaptării legislaţiei interne la prevederile unei directivei UE din iunie 2000 privind combaterea întârzierii plăţii în tranzacţiile comerciale şi care prevede perceperea unor dobânzi pentru întârziere, în cuantum determinat, raportat la valoarea dobânzii Băncii Centrale Europene, introducerea posibilităţii pentru părţi de a prevedea clauze de rezervare a dreptului de proprietate sau instituirea unei proceduri simplificate pentru învestirea cu titlu executoriu.

„Or, actul comunitar nu a avut în vedere instituirea, în sarcina comercianţilor, a obligaţiei de a include în contracte anumite clauze, cu atât mai puţin a unor clauze privitoare la penalităţi şi a unor sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea acestora”, se arată în documentul Guvernului, amintindu-se că regulile comunitare au fost incluse în legislaţia internă prin OU 119/2007 privind măsurile pentru combaterea întârzierii executării obligaţiilor de plată rezultate din contracte comerciale.

Executivul consideră astfel că se impune abrogarea legii disciplinei contractuale în regim de urgenţă, având în vedere că, prin adoptarea actului normativ în 2002, nu s-a putut atinge scopul urmărit, ci, dimpotrivă, au fost create „o serie de greutăţi agenţilor economici în activitatea pe care o desfăşoară, de natură a genera blocaje economice”.

Legea 469/2002 privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei contractuale stabileşte că înţelegerile contractuale trebuie să cuprindă obligatoriu clauze referitoare la obligaţiile părţilor, condiţiile de livrare şi de calitate a bunurilor şi/sau serviciilor, termenele, modalităţile de plată şi de garantare a plăţii preţului, instrumentele de plată şi clauzele de consolidare a preţului în condiţiile inflaţiei şi devalorizării, precum şi modul de soluţionare a eventualelor litigii apărute în legătură cu derularea şi executarea contractului.

Legea stabileşte că părţile pot prevedea ca, în cazul neîndeplinirii până la scadenţă sau până la un alt termen convenit a obligaţiilor contractuale, debitorii să plătească, în afara sumei datorate, penalităţi pentru fiecare zi de întârziere.

Ordonanţa de urgenţă 119/2007 introduce titlul executoriu emis de instanţa judecătorească sau calculul dobânzii la datorie, ca modalităţi de acoperirea a obligaţiilor de plată.

SURSA: Mediafax