Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila vine cu precizări de ultimă oră. Potrivit acestuia, Guvernul a aprobat în cursul ședinței de luni, prin ordonanţă de urgenţă posibilitatea eliberării în regim ambulatoriu a medicamentului Favipiravir pentru bolnavii COVID cu forme uşoare.

Astfel, conform noii aprobări, în protocolul de tratament al bolilor infecto-contagioase, medicamentul poate fi eliberat în regim ambulatoriu de farmacia cu circuit închis din spitale, la recomandarea medicului specialist din cadrul spitalului.

„Este vorba despre o ordonanţă de urgenţă a Guvernului prin care s-a completat Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Practic, este vorba despre faptul că, în protocolul de tratament al bolilor infecto-contagioase, poate fi eliberat în regim ambulatoriu de farmacia cu circuit închis din spitale, la recomandarea medicului specialist din cadrul spitalului, vorbim aici în principal despre posibilitatea eliberării medicamentului Favipiravir pentru bolnavii COVID cu forme uşoare”, a declarat Cseke Attila, la finalul şedinţei de Guvern.

Anunțul momentului pentru România

În același timp, ministrul interimar al Sănătății a mai subliniat faptul că în momentul de față, medicamentul menţionat are autorizaţie temporară, din India, şi nu este pe lista de compensate în România.

În acest context, el nu poate fi acordat gratis, fiind nevoie de o astfel de reglementare.

„Drept urmare, nu poate fi acordat pe gratis în sistemul farmaciilor. De asemenea, acest medicament este introdus în România pe o autorizaţie de nevoi speciale, deci nu are autorizaţie de punere pe piaţă solicitată de către producător”, a spus Cseke Attila.

Amintim faptul că pe lângă actuala problemă referitoare la acest medicament, șeful DSU, Raed Arafat, a anunţat că România va cere, în cursul zilei de marţi, activarea Mecanismului de Protecţie Civilă, pentru medicamentul Tocilizumab, la cererea Ministerului Sănătăţii.

”Mâine urmează să fie activat Mecanismul de Protecţie Civilă, la cererea Ministerului Sănătăţii, pentru medicamentul Tocilizumab. Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare”, a anunţat, luni seară, Raed Arafat.

Totodată, șeful DSU a mai subliniat faptul că în momentul de față România deține cantităţi suficiente pentru 2-3 săptămâni.

”Activăm Mecanismul să vedem, în ţările care nu se confruntă cu un val serios în acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul în anumite cantităţi”, a mai declarat Arafat.