Proiectul de buget pe anul viitor prevede că suma totală acordată partidelor parlamentare va fi de aproape 180 de milioane de lei. Această sumă este în scădere cu 30 de procente față de acest an, când partidele au beneficiat de peste 250 de milioane de lei. Prin acest proiect, Guvernul dorește să facă o economie la buget de aproape 70 de milioane.

“Va fi o reducere de aproape 30%, decizia este luată. Suma finală va fi în jurul a 181 de milioane de lei”, au declarat pentru Europa Liberă surse din Guvern.

Subvenția acordată partidelor, subiect de ceartă în 2019

La realizarea bugetului pe anul 2019, subvenția pentru partidele politice a fost subiect de dispută. Partidul Social Democrat, în frunte cu Liviu Dragnea la acea perioadă, dorea ca partidele să beneficieze de o subvenție în valoare de 400 milioane de lei, însă, după mai multe discuții, s-a decis ca subvenția să fie de 250 milioane lei.

Social-democrații au beneficiat cel mai mult de acestă subvenție

Partidul Social Democrat a fost principalul partid care a primit bani de la stat în ultimii ani deoarece este partidul cu cel mai mare scor electoral.

În 2018, fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici a introdus un amendament care schimba metoda de calcul a subvenției. Potrivit amendamentului lui, subvențiile pe care le pot primi partidele pot ajunge la 0,4 procente din PIB.

Acest amendament a făcut ca subvenția să crească de la an la an, înregistrând o creștere de 8 ori mai mare față de 2017 și de 20 de ori mai mare față de 2015.

Subvențiile partidelor în 2019

PSD – 143,7 milioane

PNL – 65,8 milioane

USR – 19,3 milioane

ALDE – 14,3 milioane

PMP – 9,3 milioane