Potrivit unui comunicat al Executivului, din aceste fonduri vor fi finalizate plăţile către beneficiarii schemelor de plăţi directe pentru Campania 2015 şi vor fi asigurate fondurile pentru 2016 în ce priveşte măsurile de informare şi promovare.

Decontarea plăţilor se va face de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) prin virament în contul beneficiarilor până la 30 noiembrie. Totodată, măsura are rolul să stimuleze gradul de absorbţie a fondurilor alocate pentru agricultură aferente schemelor de plăţi directe finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).
Guvernul precizează că suma de 822 de milioane de lei se alocă temporar, până la 31 decembrie, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, din venituri din privatizare, şi va fi rambursată din sumele restituite cu această destinaţie de către Uniunea Europeană. Conform Executivului, actul normativ se aliniază legislaţiei comunitare în domeniu şi vine în sprijinul producătorilor agricoli români care beneficiază de aceste scheme de finanţare. Schemele de plăţi directe care se aplică începând cu 2015, categoriile de beneficiari ai acestor scheme de plăţi şi condiţiile generale de eligibilitate pentru acordarea plăţilor au fost stabilite în baza OUG 3/2015. Conform Legii bugetului de stat pe anul 2016 nr. 339/2015, ajutorul financiar este alocat temporar din vărsăminte din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului de către Ministerul Finanţelor Publice şi vine în completarea unor sume alocate anterior, pentru asigurarea unui necesar de fonduri stabilit la 7,6 miliarde de lei, se mai spune în comunicat. (Agerpres)