Femeile care vor să aibă un copil și apelează în acest sens la fertilizarea in vitro primesc acum vești bune. Ele pot beneficia de un concediu de odihnă suplimentar, în care să se ocupe exclusiv de procedura medicală pe care o urmează.

Măsura destinată femeilor ce apelează la fertilizarea in vitro se regăsește într-un act normativ care se aplică de puțină vreme. Este vorba despre un proiect de hotărâre, aprobat de Guvern, prin care alocă trei zile de concediu suplimentar plătit, anual, pentru salariatele care urmează o procedură de fertilizare în vitro.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 26/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative se aplică din 19 aprilie 2019.

Cele trei zile libere acordate angajatelor pentru urmarea unei proceduri de fertilizare in vitro se adaugă la numărul total de zile de concediu de care beneficiază anual respectivele salariate.

Concediul de odihnă suplimentar se acordă astfel: salariata primește timp liber în ziua efectuării puncției ovariene și alte două zile libere începând din ziua efectuării embriotransferului.

Cererea privind acordarea concediului de odihnă suplimentar va fi însoţită de scrisoarea medicală eliberată de medicul specialist, în condiţiile legii.

Prin această măsură, autoritățile vor să încurajeze creșterea natalității. Conform estimărilor Institutului Național de Statistică, până în 2050, populația României se va reduce de la 19 milioane de locuitori, cât sunt în prezent, la doar 14 milioane.