"Astăzi Guvernul a aprobat Hotărârea de Guvern privind aprobarea Schemei de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie-august 2014 care se acordă în agricultură, respectiv în sectorul vegetal. Săptămână trecută prin rectificarea bugetară Ministerul Agriculturii a primit o sumă de 50 de milioane de lei. Prin economiile pe care le-am făcut la nivelul Ministerului Agriculturii, de 30 de milioane de lei, putem să acordăm aceste despăgubiri şi multe alte scheme, în valoare totală de 80 de milioane de lei. Pentru schema de ajutor de minimis din sectorul vegetal pentru calamităţile pe care le-am avut în special în luna iulie am alocat o sumă totală de 53,8 milioane de lei pentru cele 141.568 de hectare care au fost declarate ca fiind calamitate constatate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă", a afirmat ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a menţionat ajutoarele pe fiecare categorie de cultură în parte. "Pentru cultura de grâu, porumb, sorg, floarea-soarelui, rapiţă, orz, secară, soia, orzoaică – 335 de lei pe hectar. Legume în câmp şi pepeni – 610 lei pe hectar. Pentru cultura cartofului – 700 de lei pe hectar. Plantaţii pomicole – 1.200 de lei pe hectar. Pentru plantaţii viticole – 500 de lei pe hectare, sfeclă-de-zahăr – 400 de lei pe hectar, lucernă, muştar, tutun – 250 de lei pe hectar, căpşuni – 300 de lei pe hectar", a precizat ministrul Agriculturii.

Guvernul a mai aprobat printr-o hotărâre subvenţionarea achiziţiei de berbecuţi pentru reproducţie şi de juninci din rase specializate cu 50% din preţul de cumpărare, a anunţat marţi ministrul Agriculturii, vicepremierul Daniel Constantin.

"Cea de-a doua schemă pe care am aprobat-o astăzi prin hotărâre de guvern se referă la achiziţionarea de către producătorii agricoli de berbecuţi pentru reproducţie din rase specializate şi de juninci din rase specializate. Am anunţat încă de săptămâna trecută, intenţionăm să investim în baza genetică pe care o avem în aceste două sectoare, de bovine şi de ovine, prin subvenţionarea celor două categorii cu 50% din preţul de achiziţie, respectiv 2.500 de lei pe cap de berbec şi 5.000 de lei pe cap de junincă din rase specializate", a declarat ministrul Agriculturii într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, instituirea unei scheme de ajutor de minimis prin care se acordă compensaţii în cuantum total de peste patru milioane de lei în sectorul apicol, urmare a calamităţilor produse în perioada mai-iulie 2014, a anunţat ministrul Agriculturii, vicepremierul Daniel Constantin, marţi, la Palatul Victoria.

"Cea de-a treia Hotărâre de Guvern aprobată astăzi se referă la instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada mai-iulie 2014 pentru sectorul apicol. Aşa cum spuneam săptămâna trecută, o sumă care depăşeşte patru milioane de lei se acordă pentru crescătorii care au familii de albine de până la 75 de familii, patru lei pe familie, respectiv cei care au mai mult de 75 de familii, 7,5 lei pe familie", a declarat ministrul Agriculturii într-o conferinţă de presă.