„Aproape jumătate din această sumă, respectiv 593 milioanele lei, au fost destinate plăţii arieratelor în domeniul transporturilor. Este o măsură cu impact asupra mediului privat şi, în egală măsură, Guvernul îşi respectă angajamentele luate faţă de agenţii economici şi faţă de FMI şi BM cu privire la reducerea arieratelor în economie”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
Ea a explicat că au fost adoptate două Hotărâri de Guvern. Astfel, ca principal beneficiar al deciziei Executivului, Ministerul Transporturilor va primi 550 milioane lei pentru plata unor datorii mai vechi de 90 de zile sau chiar vechi de un an.
„Din această sumă, 64 milioane lei vor fi îndreptate către operatorii de transport ce acordă facilităţi pensionarilor, studenţilor şi elevilor, 42,5 milioane lei pentru plata reparaţiilor la metrou. Pentru lucrări de  întreţinere a infrastructurii rutiere a fost alocată suma 44,8 milioane lei, iar 115 milioane lei vor merge către cei care au lucrat la construirea drumurilor naţionale. Suma de 241,8 milioane lei este destinată plăţii lucrărilor de reabilitare a căilor ferate”, a spus Muntean.
Ea a mai arătat că printr-o altă Hotărâre de Guvern, tot Ministerului Transporturilor i s-a alocat suma de 43 milioane lei pentru operatorii şi constructorii care au reabilitat reţeaua de drumuri şi cale ferată şi care au la rândul lor datorii la buget, aşa că Guvernul se aşteptă ca o parte din bani să se întoarcă la buget până la sfârşitul acestui an.
„Tot pentru plata unor datorii acumulate au fost alocate 68 milioane lei pentru Ministerul Mediului. Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului i-au fost alocate 71 milioane lei pentru achitarea primei de la stat acordate tinerilor care economisesc în vedrea construirii locuinţelor şi pentru suplimentarea bugetului ANL. Bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor se va suplimenta cu 187 milioane lei, iar cel al Ministerului Apărării cu 16 milioane lei”, a spus Muntean.
 
Nici autorităţile locale nu au fost uitate de Guvern, acestea primind pentru plata arieratelor 86 milioane lei.
„Totodată, au fost suplimentate sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor autorităţilor locale, fiind alocate 86 milioane lei pentru susţinerea primăriilor la plata arieratelor”, a mai arătat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
La rândul său, Ministerul Finanţelor a primit 200 milioane lei care să fie transferaţi ministerelor Transporturilor şi Mediului pentru finanţarea unor proiecte PHARE şi ISPA.