Cercetători ai Bank of America Merrill Lynch au publicat randamentele obligațiunilor istorice ale celor mai mari economii europene, mergând până la momentul la care au început să se înregistreze aceste aspecte bancare. Iată cum arată fiecare dintre aceste țări.

Trezoreria din Marea Britanie împrumută bani relativ ieftin în comparație cu alte țări europene – randamentele se apropie de cel mai mic nivel al lor din 1950 încoace.

Randamentele obligațiunilor guvernamentale din Germania sunt aproape de cele mai mici niveluri înregistrate, care sunt bătute de instabilitatea financiară masivă din anii 1920 și 1930. Germania a văzut perioadele de hiperinflație și deflație agresivă, care a trimis randamentele obligațiunilor în sus şi apoi în jos.

În ciuda temerilor timpul crizei euro, Spania ar sucomba după costurile de creditare – randamentul 10 ani a țării a atins peste 7% în 2012 -, dar apoi țara a cunoscut o redresare masivă. Costurile îndatorării sunt acum la cel mai mic nivel al lor din 1821, cu un randament pe 10 ani solid, situat sub 2% în prezent.

Povestea Italiei este destul de asemănătoare: Costul de împrumut pentru guvernul italian a fost extrem de mare pentru o mare parte a secolului 20. Dar randamente țării sunt acum la un nivel scăzut record, cel mai mic din 1807, înainte de unificarea Italiei.

Graficul Franței, care datează de peste 250 ani, este deformat de costurile îndatorării ridicole observate în timpul Revoluției Franceze – dacă mergem înapoi la graficul Marii Britanii, vom vedea un vârf în vremurile de dinainte de războaiele napoleoniene. Cu toate acestea, obligațiunile pe 10 ani din Franța sunt în prezent de doar 0,62%, de departe cel mai mic din înregistrarea începută în 1746.

Dar o ţară depăşeşte toate aşteptările. Randamentele obligațiunilor din Olanda "sunt de departe cele mai mici pe care o țară le-a văzut vreodată și sunt aproape 500 de ani: datele comparabile au început în 1517, cu sute de ani înainte de Franța și Marea Britanie.