Pentru a înțelege mai bine cauza și impactul emisiilor de carbon ale unei țări, trebuie analizate emisiile pe cap de locuitor și productivitatea carbonului – cât de eficient generează națiunile producție economică din fiecare tonă de emisii echivalente cu CO₂.

Țările cu cele mai mari emisii de carbon din lume

În 2024, aceleași zece țări s-au aflat în fruntea listei celor mai mari emițători de CO₂ din lume, deși Canada și Coreea de Sud și-au schimbat pozițiile la coada clasamentului.

Datele privind populația și PIB-ul, provenite de la agențiile naționale de statistică, FMI și estimările Băncii Mondiale, oferă un context valoros pentru analiza emisiilor în termeni de scară, eficiență și echitate, scrie Forbes.

Cumulativ, aceste zece țări reprezintă aproape 70% din totalul emisiilor globale de CO₂. O analiză mai atentă a cifrelor arată că nu toate emisiile sunt create la fel.

Lista dezvăluie diferențe structurale între economiile mature și cele emergente, între emisiile pe cap de locuitor și productivitatea economică și între națiunile ale căror emisii sunt în scădere și cele în care acestea încă se accelerează.

China: Amprentă mare, eficiență modestă

China a fost responsabilă pentru mai mult decât emisiile combinate ale următoarelor patru țări de pe listă. În ciuda investițiilor semnificative în energii regenerabile, emisiile Chinei continuă să crească cu 1,8% pe an în ultimul deceniu.

Frapantă este eficiența carbonului Chinei. Pentru fiecare kilogram de CO₂ emis, China generează doar 1,50 USD în producție economică, un randament modest, în comparație cu economiile mai eficiente. Emisiile sale pe cap de locuitor, de 8,9 tone, sunt mai mici decât în ​​multe țări dezvoltate, dar mult mai mari decât în ​​alte economii emergente.

Statele Unite: Emisii mai mici, consum mai mare

SUA ocupă locul al doilea în ceea ce privește emisiile totale, cu 5,1 miliarde de tone metrice, sau 12,5% din cota globală. Dar tendințele de bază sunt încurajatoare.

În ultimul deceniu, emisiile din SUA au scăzut cu o medie de 1,0% pe an. Când vine vorba de eficiența emisiilor de carbon, SUA este cea mai bună din top zece. Fiecare kilogram de emisii echivalente cu CO₂ generează 5,71 dolari în producție economică.

Totuși, consumul individual rămâne ridicat. Americanul mediu emite 15 tone de CO₂ anual – mai mult decât dublul cetățeanului chinez mediu și de aproape șapte ori emisiile pe cap de locuitor ale unui indian.

SUA se decarbonizează, dar emisiile personale și cele generate de stilul de viață rămân o provocare majoră.

India: Creștere rapidă, dar nu contribuie semnificativ

India ilustrează dilema clasică a lumii în curs de dezvoltare. Emisiile au crescut cu 3,8% pe an în ultimul deceniu – mai rapid decât orice altă țară din top zece, cu excepția Indoneziei.

Emisiile pe cap de locuitor rămân extrem de scăzute, la doar 2,2 tone, dar productivitatea este una dintre cele mai scăzute de pe listă, la 1,21 USD/kg de carbon emis.

Acest lucru reflectă dimensiunea populației Indiei, industrializarea sa continuă și eforturile de a scoate milioane de oameni din sărăcie. În discuțiile despre climă, liderii Indiei indică adesea aceste disparități pentru a pleda pentru obiective mai flexibile.

Arabia Saudită: Cele mai mari emisii pe cap de locuitor

Arabia Saudită are cele mai mari emisii pe cap de locuitor de pe listă, 20,9 tone, în ciuda faptului că produce doar 1,8% din emisiile globale. Cu un PIB relativ modest pe kilogram de CO₂ (1,70 USD), emisiile ridicate sunt determinate de subvențiile energetice, dependența mare de petrol și stilurile de viață mari consumatoare de energie.

Rusia și Iranul prezintă randamente economice scăzute pe unitate de carbon, de 0,97 USD/kg și, respectiv, 0,45 USD/kg – mult sub mediile globale.

În schimb, Japonia și Canada prezintă o productivitate mai mare, cu 3,90 USD/kg și, respectiv, 3,70 USD/kg, în ciuda emisiilor relativ ridicate pe cap de locuitor.

SUA, responsabile pentru aproximativ 24% din totalul emisiilor istorice de CO₂

Deși China domină în prezent creșterea emisiilor globale de carbon – și va continua să facă acest lucru pentru o perioadă destul de lungă – contribuția din atmosferă moștenită este importantă.

Începând cu mai 2025, nivelurile globale de CO₂ din atmosferă se situează în jurul valorii de 430,5 părți per milion (ppm) – față de aproximativ 280 ppm înainte de Revoluția Industrială.

Statele Unite sunt responsabile pentru aproximativ 24% din totalul emisiilor istorice de CO₂ de la anii 1800, contribuind cu aproximativ 421 de miliarde de tone metrice.