‘Dacă în bugetul public nu se va aloca mai mult sectorului de investiţii, dacă investiţia publică efectivă, nu cea consemnată statistic, nu creşte, şansele noastre de a avea creştere economică sunt mici. (…). Cred că trebuie investit în sectoarele care au capacitatea să mişte rotiţele economiei şi, din punctul meu de vedere, cred că, într-adevăr, infrastructura rutieră şi, în general, cea de transport, fiind mult rămasă în urmă, are nevoie de mai multe alocări guvernamentale. Avem investiţii potenţiale masive în aceste fonduri europene, multe dintre ele nu au plecat la drum din cauză că au nevoie de cofinanţare, iarăşi de alocări de bani în cadrul bugetului. Deci: cofinanţări, fonduri bugetare destinate atragerii de bani europeni. E un punct ce ar trebui aplicat de guvern anul viitor. Cred că, dacă Executivul ar face acest lucru, chiar de la începutul anului, starea economiei se va îmbunătăţi substanţial’, a explicat Isărescu.

Acesta a precizat că vor trebui continuate şi reformele structurale, dar că a elibera fonduri destinate consumului în bugetul de stat, nu este o treabă uşoară.

‘Fie că încercăm să eliberăm aceste fonduri prin reduceri de personal, care ar trebui să fie nu reduceri de personal, ci raţionalizări, eficientizări, procesul nu e simplu. E dificil. Apar rezistenţe, puncte de vedere diferite. Dacă vorbim de reduceri de venituri, şi aici discuţiile sunt fără sfârşit. Reformele structurale, o denumire generică, cred că trebuie să continue şi să fie accelerate’, a spus Mugur Isărescu.
SURSA: Agerpres