Reprezentanţii Deutsche Bank, cea mai mare bancă europeană de investiţii, nu au comentat informaţia. 

Ceilalţi acţionari importanţi ai Deutsche Bank sunt Qatar şi fondul american de investiţii BlackRock (care deţine 5,88%). În 2014, o serie de fonduri controlate de fostul premier din Qatar, şeicul Hamad bin Jassim al-Thani, au cumpărat o participaţie de 6,1% din acţiunile Deutsche Bank, iar în 2015 şi-au majorat participaţia până la aproape 10%. 

La preţul acţiunilor, Deutsche Bank de la închiderea şedinţei de marţi a Bursei de la Frankfurt, participaţia de 9,92% deţinută de HNA era evaluată la aproximativ 3,4 miliarde de euro (3,7 miliarde de dolari). 

Cu sediul în provincia chineză Hainan, grupul HNA a început ca operator aerian regional, înainte de a se extinde în sectorul imobiliar, logistic şi hotelier, în turism şi finanţe. 

În februarie, grupul HNA a preluat o participaţie de 3,04% din Deutsche Bank şi a anunţat că ar putea achiziţiona mai multe acţiuni ale băncii germane. 

"Avem deplină încredere în conducerea Deutsche Bank şi vom urmări cu atenţie evoluţiile viitoare şi vom acorda, ca acţionari, sprijin băncii când va fi necesar", a afirmat un purtător de cuvânt al conglomeratului chinez HNA. 

HNA vrea să-şi păstreze nivelul participaţiei în Deutsche Bank sub 10%, a explicat purtătorul de cuvânt. 

Cea mai mare bancă germană a finalizat luna trecută o operaţiune de majorare a capitalului cu opt miliarde de euro (8,5 miliarde de dolari), după ce anul trecut a înregistrat pierderi de 1,402 miliarde dolari, peste aşteptările analiştilor. 

Costurile litigiilor, la nivelul anului trecut, au totalizat circa 2,4 miliarde euro, mai puţin de jumătate comparativ cu cele din anul anterior (5,218 miliarde euro). Conducerea băncii consideră că litigiile cele mai grave au fost rezolvate şi estimează că, la finele lui 2017, va reveni pe profit.

AGERPRES