Grupul britanic BP a fost și el lovit de pandemie. Potrivit Reuters, acesta a consemnat în anul 2020 o pierdere anuală de 5,7 miliarde de dolari, prima în ultimul deceniu, provocată de impactul pandemiei de Covid-19 asupra cererii de petrol.

De menționat este faptul că producătorul de hidrocarburi se aștepta la o astfel de situația și a avertizat că începutul anului 2021 va fi dificil, din cauza restricţiilor pe scară largă asupra călătoriilor.

În pofida mediului de afaceri dificil, și a haosului financiar generat de pandemia de coronavirus, directorul general Bernard Looney a declarat că tranziţia companiei spre un viitor mai ecologic va continua.

Mai exact, BP intenţionează să îşi majoreze capacitatea de generare a energiei regenerabile la 50 de GWi până în 2030, de la 3,3 GW în prezent, în timp ce va reduce producţia de petrol pentru a limita emisiile cu efect de seră.

Ce planuri are grupul britanic BP

În ceea ce privește cheltuielile de capital, se pare că acestea vor creşte la 13 miliarde de dolari în acest an, din care 9 miliarde vor fi alocate segmentului de petrol şi gaze, a spus directorul financiar Murray Auchincloss. De cealaltă parte, în anul 2020, bugetul pentru cheltuieli de capital a fost de 12 miliarde de dolari.

Grupul britanic a întâmpinat pierderi total neașteptate atât în timpul anului cât și la finalul acestuia. Mai exact, potrivit sursei citate, în ultimul trimestru al anului 2020, BP a raportat un profit de 115 miliarde de dolari, care este sub aşteptările analiştilor, din cazua vânzărilor slabe de petrol şi gaze.

BP nu scapă nici de datorii. Conform planificării făcute de grupul britanic, datoriile de 39 de miliarde de dolari ar urma să crească în rimul semestru al acestui an, din cauza condiţiilor dificile de afaceri, dar compania consideră că le va reduce la 35 de miliarde de dolari până la începutul anului 2020.