Standard Chartered va emite acţiuni în valoare de 5,1 miliarde de dolari. Din total, trei miliarde de dolari vor fi folosiţi pentru a acoperi costurile de reorganizare, care vor duce la crearea unui grup bancar bine capitalizat, iar restul pentru întărirea bilanţului.

Marţi, Standard Chartered a raportat pierderi înainte de taxe de 139 milioane de dolari în trimestrul trei din 2015, faţă de un profit de 1,53 miliarde de dolari în perioada similară din 2015. Veniturile au scăzut cu 18,4%, la 3,68 miliarde de dolari. Marţi, acţiunile Standard Chartered s-au redus cu peste 6% la Bursa de la Londra şi cu 3,2% la Hong Kong.

Bill Winters, directorul general al Standard Chartered, a declarat că banca va concura pe piaţa tranzacţiilor internaţionale în yuani. Autorităţile de la Beijing încearcă să crească utilizarea yuanului în schimburile internaţionale, pentru a reflecta statutul Chinei de a doua economie mondială. Unii analişti preconizează chiar că într-o zi moneda chineză ar putea rivaliza cu dolarul american, care, în prezent, este valuta de referinţă la nivel mondial. În afara Chinei, doar în Hong Kong şi Singapore există centre de clearing pentru tranzacţii în yuani mai mari decât în Marea Britanie, conform datelor Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT).

Cerinţele mai dure privind capitalul anunţate de autorităţile de reglementare au afectat principalele bănci din Marea Britanie, SUA şi Australia. Deja Standard Chartered şi-a vândut unele afaceri din Hong Kong, China şi Coreea de Sud, pentru a-şi majora capitalul. (Sursa: Agerpres)