Atacul din Rusia revendicat de o formațiune de voluntari ruși

Un grup numit Corpul voluntarilor ruşi (RDK), care se descrie ca o formaţiune de voluntari ruşi care face parte din forţele armate ucrainene, a revendicat, într-o înregistrare video postată pe internet, atacul produs joi în regiunea rusă Briansk, la graniţa cu Ucraina.

”Corpul voluntarilor ruşi au intrat pe teritoriul Federaţiei Ruse în 2 martie pentru a le arăta compatrioţilor lor că există speranţă, că poporul rus liber cu arma în mână poate lupta împotriva regimului” preşedintelui Vladimir Putin, a declarat grupul pe contul său de Telegram, conform publicaţiei Ukrainska Pravda şi agenţiei de presă Unian.

Gruparea susţine că nu trage în civili şi persoane neînarmate, după ce forţele de ordine ruse au raportat joi lupte cu un grup de sabotori ucraineni la Briansk.

”Acum este timpul ca cetăţenii obişnuiţi ai Rusiei să înţeleagă că nu sunt sclavi”, transmite grupul în mesajul de pe Telegram, îndemnându-i pe ruşi să se ridice la luptă împotriva regimului lui Putin.

RDK este o unitate de voluntari ruşi formată în august 2022 care luptă în forţele armate ale Ucrainei.

Ucraina susține că atacul este o confruntare internă

Evenimentele din regiunea Briansk (Federaţia Rusă) reprezintă o confruntare internă între cetăţeni ruşi, a susţinut Andrii Iusov, purtător de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării, într-un comentariu pentru postul de televiziune local Suspilne.

„Federaţia Rusă este o entitate absolut instabilă, cu un număr colosal de conflicte interne: internaţionale, sociale, politice. Şi, într-adevăr, există astfel de lucruri care vorbesc despre confruntări în interiorul Federaţiei Ruse însăşi, între cetăţenii Federaţiei Ruse”, a afirmat responsabilul ucrainean, adăugând că declaraţia Corpului voluntarilor ruşi arată că poporul rus începe probabil să se trezească împotriva dictaturii sângeroase a lui Putin.

Putin dă vina pe „sabotori ucraineni”

Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat drept „atac terorist” atacul de la Briansk, în apropiere de frontiera ucraineană, pe care l-a atribuit unor presupuşi „sabotori ucraineni” şi care ar fi ucis cel puţin un civil, potrivit unor surse oficiale, citate de EFE.

”Astăzi au comis un nou atac terorist, o nouă crimă”, a declarat el în timpul unui discurs online la o conferinţă cu profesori şi educatori ruşi.

El a spus că ”sabotori ucraineni au pătruns în teritoriile de frontieră şi au deschis focul asupra civililor. Au văzut că era un vehicul civil, în care călătoreau civili, şi au deschis focul”.

FSB a confirmat că a desfăşurat „acţiuni de eliminare a unor naţionalişti ucraineni înarmaţi” care au intrat în regiunea Briansk.

”Oameni ca aceştia urmăresc să ne priveze de memoria noastră istorică, de istoria noastră, de tradiţiile noastre şi de limba noastră”, a spus Putin.

În pofida acestei situaţii, preşedintele rus nu a devansat reuniunea Consiliului de Securitate al Rusiei, programată pentru vineri, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a indicat că Putin a fost informat de Ministerul Apărării şi de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) cu privire la evenimentele din Briansk.