Salariaţii gigantului american Amazon din Spania, Germania şi Marea Britanie au intrat în grevă vinery, în ziua super-reducerilor de “Black Friday”, cerând condiţii de muncă mai bune, însă gigantul vânzărilor online minimalizează amploarea acestui conflict de muncă, relatează AFP.

Angajaţii – dintre care mulţi urmăresc hashtagul #Amazonwearenotrobots (Amazon, noi nu suntem roboţi) – au mai făcut o grevă de anvergură în iulie, în timpul unei operaţiuni promoţionale a Amazon, intitulată “Prime day”, informează News.ro.

Noi greve sunt prevăzute în Spania sâmbătă, dar şi la 7, 9, 15 şi 30 decembrie şi la 3 şi 4 ianuarie.

Amazon şi-a apărat – pe toată linia – politica socială, afirmând că a înfiinţat în Regatul Unit peste 25.000 de locuri de muncă bine plătite şi prezentându-se în Germania ca ”un angajator pe cât de fiabil pe atât de bun”.

În Spania, Sindicatul Comisiones Obreras (CCOO, Comisii Muncitoreşti) a anunţat că cel mai mare centru logistic al Amazon în Spania, care are aproximativ 1.500 de angajaţi, la San Fernando de Henares, la aproximativ 15 kilometri est de Madrid, era paralizat de grevă, iar camioanele nu mai intrau şi nu mai ieşeau.

Însă multinaţionala afirma, într-un comunicat, că ”majoritatea angajaţilor din tura de dimineaţă lucrează şi procesează comenzile”.

În Germania, principalul sindicat în domeniul serviciilor, Verdi, a anunţat că se făcea grevă, la mijlocul zilei, în două locuri, la Bad Hersfeld, în Hesse, în centrul ţării, şi la Rheinberg, în Renania de Nord-Westfalia (vest).

Angajaţii cer o convenţie colectivă. De la Black Friday la Crăciun ”sunt multe ore suplimentare, care sunt mai prost remunerate decât în companii care beneficiază de convenţii civile”, a declarat Silke Zimmer, reprezentantul Verdi în Renania de Nord-Westfalia.

Amazon susţine, din contră, că actualele condiţii de muncă sunt bune şi că aceste centre înregistrează 40% accidente mai puţin decât media altor companii de transport şi stocare din ţară.

Mai multe detalii pe News.ro.