Praful, bacteriile, microbii, transpirația se acumulează în țesătura lenjeriei de pat și pot cauza unele probleme de sănătate. Având în vedere acest lucru, igienizarea lenjeriei de pat trebuie să devină parte a rutinei săptămânale, potrivit Cnet.

Alergenii, transpirația, saliva, uleiurile corporale, celule moarte ale pielii, părul animalelor de companie și chiar fluidele corporale, toate ajung în lenjeria de pat, punându-ne sănătatea în pericol. De aceea, este indicat să spălăm lenjeria de pat  dată pe săptămână. Specialiștii consideră că astfel evităm apariția unor probleme de sănătate.

Cât de des ar trebui schimbate și spălate lenjeriile de pat

Regula generală este să spălați cearșafurile la două săptămâni.  Experții recomandă, în general, schimbarea cearșafurilor săptămânal, dar sunt de acord că două săptămâni este perioada maximă după care aceasta trebuie obligatoriu schimbată.  Cearșafurile și fețele de pernă trebuie spălate la fiecare câteva zile mai ales în cazul în care:

 – Suferim de alergii sau astm

 – Transpirăm excesiv

 – Obișnuim să mănâncăm în pat

 – Lăsăm animalele de companie să doarmă în pat

 – Avem o infecție sau o leziune pe corp

 – Nu ne spălăm înainte de a ne culca

Toți acești factori fac mai probabil să ne alegem cu unele probleme de sănătate.

Cel mai bun mod de a spăla cearșafurile la mașină

Cele mai multe lenjerii de pat se spală la mașină și nu sunt foarte greu de curățat. Cearșafurile din bumbac și in se spală ușor, dar cele din mătase sau satin sunt foarte pretențioase. Cel mai bine este să verificați întotdeauna instrucțiunile de spălare de pe eticheta lor, existând unele situații în care lenjeria trebuie curățată chimic. Petele de cafea sau de machiaj sunt de obicei greu de scos. Așa că, înainte de a băga lenjeria la mașină, puneți pe pete o soluție din detergent de vase și apă sau un amestec de bicarbonat de sodiu și apă și lăsați să acționeze câteva minute.

Dozați cât mai bine detergentul

Prea mult detergent poate duce la exces de apă în mașină sau se poate acumula în conductele mașinii de spălat. Majoritatea detergenților se poate folosi pe cearșafurile din bumbac și in, dar alegeți un detergent pentru țesături delicate pentru a spăla cearșafurile de mătase și satin. O regulă generală este să folosiți un sfert de cană sau o jumătate de capac plin cu detergent lichid pentru rufe pentru o încărcătură de lenjerie de pat de dimensiuni normale. Puteți folosi și 1/2 cană sau 1 capac plin de detergent lichid de rufe pentru o încărcătură mai mare de articole mai voluminoase.

Cum trebuie uscată

Pentru majoritatea cearșafurilor, puteți folosi uscătorul la un ciclu mic spre mediu. Cearșafurile din satin și mătase ar trebui uscate afară, la aer, deoarece riscă să se deterioreze cu ușurință chiar și la un ciclu mai scăzut la uscător.