La ce oră te vizitează Moș Ene pe la gene? Dacă îți vei pune capul pe pernă și te vei acoperi cu pătura moale și caldă între orele 22:00 şi 23:00 poți minimaliza riscul afecțiunilor cardiace. Nu doar durata somnului, cât și ora la care adormim ne poate afecta sau îmbunătăți starea de sănătate. Obiceiul de a adormi înainte de ora 22:00 sau după ora 23:00 poate agrava starea de sănătate a inimii, potrivit unei noi cercetări medicale, relatează The Independent.

Au fost examinate informații înregistrate de la un grup de 88.000 de voluntari. În urma studiului, s-a concluzionat că ora optimă de mers la culcare este între 22:00 şi 22:59.

Somnul după miezul nopții, devastator pentru inimă

Somnul după miezul nopții crește cu 25% posibilitatea de a dezvolta afecțiuni la nivelul inimii. Totodată, chiar și persoanele care adorm înainte de ora zece noapte prezintă un risc de 24%. Participanţii care au adormit între orele 23:00 şi 23:59 au avut un risc cu 12% mai mare.

„Corpul are un ceas intern de 24 de ore, numit ritm circadian, care ajută la reglarea funcţiilor fizice şi mentale. Deşi nu putem concluziona cauzalitatea în studiul nostru, rezultatele sugerează că orele de culcare timpurii sau târzii sunt mai susceptibile să perturbe ceasul organismului, cu consecinţe adverse pentru sănătatea cardiovasculară”, a declarat David Plans de la Universitatea din Exeter.

Care este ora ideală pentru somn

Oamenii care au participat la acest experiment au rămas sub supravegherea cercetătorilor. Aceștia au constatat că, după cinci ani, 3.172 dintre voluntari (3,6% din total) au dezvoltat o problemă cardiacă, precum atac de cord, accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitoriu sau insuficienţă cardiacă.

Persoanele care s-au culcat între orele 22:00 şi 23:00 au prezentat cel mai redus risc de probleme cardiace indiferent de vârstă, sex, durata somnului, obiceiul fumatului, indicele de masă corporală, diabet, tensiune sau statutul socioeconomic.

„Studiul nostru indică faptul că momentul optim pentru a merge la culcare este într-un anumit punct al ciclului de 24 de ore al corpului, iar abaterile pot dăuna sănătăţii. Cel mai riscant moment a fost după miezul nopţii, posibil pentru că ar putea reduce probabilitatea de a vedea lumina dimineţii, care resetează ceasul corporal. Deşi constatările nu indică o cauzalitate, momentul la care se adoarme a ieşit în evidenţă ca potenţial factor de risc cardiac – independent de alţi factori de risc şi de caracteristicile somnului. Dacă descoperirile noastre sunt confirmate în alte studii, momentul somnului şi igiena de bază a somnului ar putea constitui un obiectiv de sănătate publică cu costuri reduse pentru reducerea riscului de afecţiuni cardiace”, a spus David Plans.

Regina Giblin, asistent medical principal la British Heart Foundation, a explicat: „Acest studiu amplu sugerează că a merge la culcare între 22:00 şi 23:00 ar putea fi modalitatea optimă pentru majoritatea oamenilor de a-şi menţine inima sănătoasă pe termen lung. Cu toate acestea, este important să ne amintim că acest studiu indică doar o asociere şi nu poate dovedi cauza şi efectul. Este nevoie de mai multe cercetări asupra momentului şi duratei somnului ca factori de risc pentru bolile cardiace şi circulatorii. A dormi suficient este important pentru starea noastră generală, precum şi pentru sănătatea noastră cardiacă şi a sistemului circulator, iar majoritatea adulţilor ar trebui să ţintească spre şapte până la nouă ore de somn pe noapte.”