‘Retragerea din Acordul de la Paris va transforma America dintr-un lider climatic global, într-o societate izolată. Este o decizie falită din punct de vedere moral pe care Trump o va regreta. Necesitatea acţiunii globale pentru clima nu se supune dezbaterii legale sau politice, protejarea oamenilor şi a planetei este o obligaţie de neevitat. Trump cedează poziţia de lider global a SUA către adevăraţi lideri din lume care iau avânt pentru a-şi proteja ţara şi clima, transformând economiile lor în jurul energiei curate. Suntem martorii unei schimbări a ordinii globale majore, în care Europa, China şi alţii deschid calea înainte”, a declarat Jennifer Morgan, director executiv Greenpeace International, într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, aproape 200 de ţări şi-au luat angajamentul la Paris să acţioneze pentru combaterea schimbărilor climatice şi numai una dintre ele s-a decis să se retragă. „Într-atât de decalat este Trump faţă de restul lumii. Este ca o schimbare de garda globală – SUA iese, liderii mondiali, directori de corporaţii şi oameni din toată lumea pot şi fac paşi spre un viitor al energiei curate”, a mai spus Morgan.

La rândul său, reprezentantul Greenpeace România afirmă că retragerea SUA – unul dintre poluatorii cei mai mari la nivel mondial – din Acordul de la Paris, este unul condamnabil.

‘Încălzirea globală este o realitate care nu ţine cont de politica şi graniţe şi numai împreună, prin efortul tuturor ţărilor, o putem stopa. Suntem cu toţii datori sa protejam singura planeta pe care o avem şi pe care o lăsăm generaţiilor următoare. De aceea, gestul preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, de a retrage SUA – unul dintre poluatorii cei mai mari la nivel mondial – din Acordul de la Paris, este unul condamnabil. Însă eforturile de a privi spre un viitor posibil, cel al energiei curate şi al dezvoltării economice vor fi continuate de restul ţărilor care merg înainte cu angajamentele asumate la Paris, de companii, comunităţi şi oameni din orice parte a globului, care sunt dedicaţi acestei schimbări’, a adaugă Patricia Puşchilă, director executiv Greenpeace România.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat, joi, de la Casa Albă, ieşirea Statelor Unite din Acordul de la Paris, după cum a promis să facă în timpul campaniei electorale, în numele apărării locurilor de muncă ale cetăţenilor americani şi sloganului „America pe primul loc”.

„Statele Unite se vor retrage din Acordul de la Paris asupra climei”, a declarat liderul de la Casa Albă. El a adăugat că doreşte ca „nimic să nu se poată opune” acţiunilor sale de a redresa economia americană.

Donald Trump a mai afirmat că Acordul de la Paris este în dezavantajul Statelor Unite, dar este dispus să negocieze un nou acord asupra schimbărilor climatice „în termeni echitabili pentru Statele Unite”. Potrivit preşedintelui american, acordul actual nu este destul de dur cu China şi India. AGERPRES