Farmacistul pensionar în vârstă de 77 de ani şi-a pus capăt zilelor la câţiva metri de parlamentul grec, pe un spaţiu verde din Piaţa Syntagma, scenă de doi ani a manifestaţiilor împotriva austerităţii draconice impuse ţării.

‘Este tragic că unul dintre cetăţenii noştri şi-a pus capăt zilelor. În aceste vremuri dificile pentru societatea noastră, guvernul şi cetăţenii, noi toţi trebuie să îi sprijinim pe cei aflaţi în dificultate’, a declarat primul ministru Lucas Papademos într-un comunicat.

Mobilizate prin intermediul reţelelor sociale pe internet, aproximativ o mie de persoane s-au adunat la locul dramei la începutul serii. La poalele unui chiparos, ele au depus buchete de margarete sau anemone, lumânări şi zeci de mesaje scrise de mână chemând mai ales la revoltă.

‘Sculaţi-vă, soarta lui va fi şi soarta noastră, a tuturor… Fie ca aceasta să fie ultima moarte de cetăţeni nevinovaţi… Sper că următoarele victime vor fi politicienii trădători’, se putea citi pe aceste note.

Cei mai mulţi dintre manifestanţi, tăcuţi, refuzau să vorbească cu mass-media, dar unii scandau cuvântul ‘Asasini’, notează AFP. Poliţia a blocat bulevardul spre clădirea parlamentului.

Tragedia s-a petrecut cu puţin înainte de ora 9.00 locală, oră de vârf de deschidere a birourilor şi magazinelor.

O scrisoare scrisă de mână a fost găsită într-unul din buzunarele victimei, a anunţat poliţia, dar fără a-i dezvălui conţinutul. Potrivit unor diverse versiuni ale mass-media, el acuza guvernul de a-l fi lipsit de mijloace de trai, comparând executivul cu cel instalat de ocupanţii nazişti în 1941.
<iframe width="640" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/oG72L05i9a0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Pensionarul suferea de asemenea de cancer la pancreas, potrivit unei surse din poliţie. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Pantélis Kapsis, a subliniat că circumstanţele exacte ale acestei tragedii umane nu erau încă cunoscute.

Potrivit mass-media, mai mulţi trecători l-au auzit strigând că el nu vrea să lase moştenire copiilor săi datorii, fără ca poliţia să confirme acest lucru.

Mai multe studii au arătat în ultimele luni creşterea depresiilor şi sinuciderilor în Grecia, unde criza economică şi socială a condus la creşterea şomajului, reducerea salariilor şi a pensiilor, sărăcind o mare parte a populaţiei.

Cu toate acestea, la fel ca vecinii ei din sud, Grecia afişează o rată de sinucideri mult mai mică faţă de ţările din nordul Europei.

În timp ce alegerile legislative anticipate sunt aşteptate în ţară la începutul lunii mai, această dramă a provocat reacţia întregii clase politice, ce vede în ea semnul disperării şi depresiei populaţiei Greciei.

‘Sunt şocat, din păcate aceasta nu este prima victimă, avem o rată record de sinucideri. Grecii trebuie scoşi din disperare’, a declarat Antonis Samaras, liderul partidului Noua Democraţie /conservator/, ce conduce în sondaje.

La rândul său, Partidul comunist /KKE/ i-a chemat pe autorii şi responsabilii disperării poporului grec ‘să-şi pună lacăt la gură’ în faţa rezultatelor oribile ale crizei capitaliste.

Mai rezervat, Evangelos Venizelos, liderul socialiştilor PASOK, partidul majoritar în guvernul de coaliţie şi artizan al celui de-al doilea împrumut internaţional acordat recent ţării, a estimat că ‘nu-şi au locul comentariile politice după acest incident şocant’. ‘Ar trebui să ne gândim la situaţia ţării şi să dăm dovadă de solidaritate şi coeziune’.

În Italia, aflată de asemenea sub şocul unor măsuri severe de austeritate, un constructor suspectat de evaziune fiscala la Bologna şi un marocan din Verona  care nu a mai fost plătit de luni de zile şi-au dat foc săptămâna trecută.
SURSA: Agerpres, RT