Băncile greceşti, închise în 29 iunie din cauza retragerilor masive şi-au redeschis porţile cu aproape o lună mai târziu, pe 20 iulie, dar au rămas în vigoare, restricţiile asupra mişcărilor de capital, cu unele relaxări însă. Limita maximă a fondurilor ce pot fi retrase de la bancomat este fixată la 420 de euro pe săptămână, în loc de 60 de euro pe zi până de curând, pentru a evita formarea de cozi la ATM-uri.

Surse bancare au declarat că, în ultimele săptămâni, au existat mii de cereri pentru deschiderea de noi conturi în băncile din Cipru, Bulgaria, România, Marea Britanie şi Germania, nu numai din partea corporaţiilor din Grecia, ci şi din partea întreprinderilor mici şi mijlocii şi a cetăţenilor eleni.

Potrivit Der Spiegel, aproximativ 60.000 de greci şi-au deschis recent conturi în Bulgaria. În fiecare săptămână sunt transferaţi în Bulgaria până la 14.000 de euro.

Autorităţile elene au atenuat unele restricţii asupra mişcărilor de capital, permiţând oamenilor de afaceri să facă plăţi peste hotare, şi au relaxat reglementările privind suma de bani pe care grecii o pot deţine în timpul călătoriilor în afara ţării.

Grecii pot călători acum în străinătate având asupra lor 2.000 de euro, faţă de 1.000 de euro, conform precedentelor restricţii. De asemenea, companiile pot retrage din bănci până la 50.000 de euro pe zi, a anunţat Ministerul de Finanţe de la Atena.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.AGERPRES