„O pierdere imensă pentru o economie atât de mică”, afirmă Raymond Baker, pentru săptămânalul german Der Spiegel, precizând că aceşti bani au ajuns în „conturi din paradisurile fiscale din lumea întreagă”. Totodată, organizaţia citată estimează că fondurile clandestine intrate în Grecia în anii 2010 şi 2011 se apropie de suma de 200 de miliarde de dolari.

„Într-o perioadă de recesiune este tot mai greu pentru persoanele fizice şi pentru companii să obţină credite, iar acest gol este umplut cu fonduri ilegale”, explică Raymond Baker fenomenul. „În plus, o asemenea criză este ideală pentru a spăla bani. Se poate cumpăra o proprietate ieftină, sperându-se ca valoarea acesteia să crească în următorii 10-15 ani. Investitorii ilegali gândesc pe termen mai lung decât cei tradiţionali”, adaugă el.

Din aceste cifre rezultă că guvernul grec „nu controlează fluxurile financiare ilegale”, consideră Baker, subliniind că înaintea crizei, dintre cele 25 de ţări analizate de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, numai Mexicul stătea mai prost la acest capitol. În prezent, aceasta este o caracteristică a statelor din zona euro aflate în criză, Italia, Portgalia şi Spania fiind în această ordine, după Grecia, ţările cu economia subterană cea mai extinsă.

Sursa: Agerpres