Frecvenţele GSM deţinute în prezent de operatorii de telefonie mobilă Vodafone şi Wind Hellas trebuie reînnoite, deoarece expiră în luna septembrie 2012. Grecia are de gând să le realoce pentru o perioadă de 15 ani, printr-o licitaţie care va fi organizată în toamna acestui an, a declarat joi preşedintele EETT, Leonidas Kanellos, într-o conferinţă de presă.

Scoaterea la licitaţie a frecvenţelor de telefonie mobilă face parte din planul autorităţilor elene de a strânge şapte miliarde de euro din privatizări, bani care să ajute la reducerea datoriei excesive a Greciei, în conformitate cu programul de sprijin convenit cu UE şi FMI.

‘Este vorba de patru frecvenţe, estimate undeva între 61 şi 90 de milioane de euro fiecare’, a spus Leonidas Kanellos, citând estimările iniţiale ale guvernului.

Însă analiştii apreciază că estimările guvernului ar putea fi mult prea optimiste, dată fiind situaţia în care se află piaţa de telefonie mobilă din Grecia.

‘Mă îndoiesc că preţul final se va situa în zona superioară a acestui interval’, a declarat analistul Alpha Finance, Antonis Diapoulis.

În 2010, piaţa de telefonie mobilă din Grecia, estimată la patru miliarde de euro, a înregistrat o contracţie de două cifre, afectată de un război al preţurilor între operatori şi de scăderea utilizării serviciilor de telefonie mobilă în condiţiile recesiunii şi austerităţii. În plus, Wind a trecut în mâinile unui nou proprietar după a doua restructurare a datoriilor în decurs de un an, iar Vodafone pierde teren în faţa liderului de piaţă Cosmote, o divizie a grupului de stat OTE.

Analiştii sunt de părere că, dacă Vodafone sau Wind nu vor reuşi să-şi reînnoiască licenţele, capacitatea lor de a-şi deservi clienţii sau de a oferi noi servicii mai scumpe va fi serios limitată.

Potrivit statisticilor EETT, Cosmote controlează 47% din piaţa de telefonie mobilă din Grecia, urmat de Vodafone cu 30% şi Wind cu 23%.
SURSA: Agerpres