Guvernul elen analizează oportunitatea vânzării a zece centrale deţinute de compania naţională de electricitate, ca urmare a dificultăţilor bugetare şi a presiunilor exercitate de Uniunea Europeană pentru liberalizarea pieţei energiei din Grecia.

Autorităţile iau în calcul privatizarea a 5-6 centrale care folosesc lignit pentru producţia de energie şi a 4-5 hidrocentrale, potivit cotidianului Ta Nea, citat de agenţia bulgară de presă Focus.

Privatizarea unei părţi importante a producţiei de energie este similară celei din Italia, de la începutul anului 2000, când circa 30% din capacitatea de generare de electricitate a Enel a fost vândută pentru a liberaliza piaţa italiană.

Grecia beneficiază de un pachet de ajutor financiar, totalizând 110 miliarde de euro, de la statele din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional, după ce lipsa de încredere a investitorilor în capacitatea statului de a-şi onora datoriile a crescut foarte mult costurile de finanţare de pe piaţa internaţională.

Statul elen a înregistrat un deficit bugetar de 13,6% din PIB în 2009 şi s-a angajat la reduceri drastice ale cheltuielilor publice pentru a obţine sprijin financiar.

SURSA: Mediafax